DISTRIBUIȚI

Uraganul Genevieve, retrogradat la nivel de furtună tropicală, a provocat joi vânturi puternice, de 110 kilometri la oră şi valuri uriaşe în largul peninsulei mexicane Baja California, au anunţat autorităţile locale, citate de agenţia DPA, potrivit agerpres.

Autorităţile din Baja California Sur din Mexic au ridicat codul roşu de alertă instituit miercuri.


Citește și : Zbigniew Rau, noul ministru de externe al Poloniei

Aeroporturile din Cabo San Lucas, San Jose del Cabo şi La Paz, din sudul peninsulei, au fost redeschise.

Chiar dacă ochiul furtunii nu a atins zonele de uscat, vântul puternic a provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică în staţiunile turistice Los Cabos şi La Paz.

Circa 1.200 de persoane s-au refugiat în adăposturi, a indicat pe Twitter guvernatorul din Baja California Sur, Carlos Mendoza Davis.

Două persoane şi-au pierdut viaţa marţi în Los Cabos din cauza valurilor provocate de furtună, conform agenţiei naţionale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Cele două victime sunt o adolescentă în vârstă de 15 ani care a sărit în apă ignorând interdicţia conform căreia înotul era interzis şi un salvamar care a încercat să o salveze.

Alte patru decese au fost raportate anterior în statul sudic Oaxaca din cauza ploilor torenţiale asociate prezenţei uraganului în Pacific.

În urmă cu două zile, Genevieve a devenit un uragan de categoria patru pe scara Saffir-Simpson cu cinci niveluri (al cincea este cel mai puternic), însoţit de vânturi de 210 kilometri la oră, însă intensitatea sa a scăzut treptat pe măsură ce s-a apropiat de Peninsula Baja California.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea 6,9 în largul Indoneziei

Cu toate aceastea, benzile sale de nori continuă să provoace ploi torenţiale în Baja California Sur şi Sinaloa, pe lângă rafalele puternice de vânt şi valurile de până la zece metri înălţime ce lovesc zonele de coastă, se arată într-un buletin informativ emis de Autoritatea de meteorologie din Mexic.

Autorităţile au făcut apel la populaţie să rămână la adăpost şi să evite cumpărăturile din panică.