DISTRIBUIȚI

Uraganul Fiona a lovit luni Republica Dominicană după ce a provocat inundaţii şi „pagube catastrofale” în Puerto Rico, vecinul său din Marea Caraibilor, unde i-a privat pe localnici de electricitate şi continuă să aducă precipitaţii abundente, informează AFP, potrivit agerpres.

În Republica Dominicană, uraganul a făcut deja o victimă şi a obligat 12.485 de persoane să îşi părăsească locuinţele, a declarat în faţa reprezentanţilor presei Juan Mendez Garcia, directorul Centrului pentru operaţiuni de urgenţă.


Vezi şi: Patru persoane ucise în protestele din Iran – VIDEO – Black News

Mai multe drumuri au fost inundate sau blocate în urma prăbuşirii unor copaci şi a unor stâlpi de electricitate în proximitatea staţiunii balneare Punta Cana, în estul ţării, unde alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

Vânturile au bătut în acea zonă cu viteze de până la 150 km/h, iar uraganul Fiona ar urma să crească şi mai mult în intensitate „pe parcursul următoarelor două zile” şi să devină marţi un uragan de categorie 3 (pe scala Saffir-Simpson, care conţine 5 trepte), potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Miami.

În prezent, uraganul Fiona se îndreaptă spre Insulele Turks şi Caicos.

Citeşte şi: Taifunul Nanmadol face PRĂPĂD în Japonia (VIDEO)! Patru oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi – Black News

Uraganul, care a atins uscatul în Republica Dominicană luni dimineaţă, „a trecut în mare viteză” peste insulă, a declarat Vicente Lopez, care administrează plaja Bibijagua din Punta Cana, semnalând că mai multe magazine au fost distruse.

Vânturi puternice au fost înregistrate şi în oraşul Nagua din nordul ţării.

Înregistrări video publicate de presa locală arată mai mulţi locuitori din oraşul costier Higuey în timp ce mergeau în apa care le ajungea până în zona taliei încercând să îşi ducă în adăposturi o parte din bunurile personale.

Stare de urgenţă în Puerto Rico

În Puerto Rico, unde uraganul a lovit mai întâi uscatul şi unde o alertă de furtună tropicală a rămas în vigoare, „distrugerile de la nivelul infrastructurii şi al caselor au fost catastrofale”, a declarat guvernatorul local, Pedro Pierluisi, într-o conferinţă de presă.

Fiona a provocat alunecări de teren, a cauzat prăbuşirea unor arbori şi a liniilor electrice, a făcut multe drumuri să devină impracticabile şi a distrus complet un pod în oraşul Utuado.

Un bărbat a murit într-un incendiu pe care l-a provocat el însuşi în momentul în care punea carburant într-un generator aflat în funcţiune, potrivit autorităţilor locale.

„Din păcate, aşteptăm şi mai multe ploi pe toată insula astăzi şi mâine”, a declarat guvernatorul din Puerto Rico, îndemnându-i pe localnici să nu se aventureze pe străzi.

„În multe regiuni, care nu au avut niciodată inundaţii, există acum o acumulare de apă fără precedent”, „mult mai importantă decât cea constatată în timpul uraganului Maria”, a explicat Pedro Pierluisi.

Peste 800.000 de persoane, potrivit autorităţilor locale, au rămas fără apă potabilă. „Suntem fără electricitate şi fără apă”, a declarat Elena Santiago, medic anestezist la spitalul din Aibonito.

„Uraganul Fiona a fost violent. Spitalul nostru funcţionează cu ajutorul unui generator, însă tratăm doar urgenţele”, a adăugat ea.

Întreruperi ale alimentării cu electricitate

Fostă colonie spaniolă, Puerto Rico, care a devenit teritoriu american la sfârşitul secolului al XIX-lea înainte de a dobândi un statut special de „stat liber asociat” în anii 1950, se confruntă cu grave probleme de infrastructură de mai mulţi ani.

Insula a fost devastată în 2017 de uraganele Irma şi Maria, care au avariat serios reţeaua sa de electricitate. Aceasta a fost privatizată apoi în iunie 2021 cu scopul de a rezolva problema întreruperilor de curent. Insula s-a confruntat totuşi cu o pană electrică generalizată în aprilie 2022.

Întreg teritoriul statului Puerto Rico, care are o populaţie de peste 3 milioane de locuitori, a fost privat de electricitate odată cu apropierea uraganului Fiona. Luni, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 100.000 de persoane, a anunţat guvernatorul local.

Duminică, Fiona a trecut de la stadiul de furtună tropicală la cel de uragan de categorie 1 pe scala Saffir-Simpson şi s-a abătut asupra coastelor sud-vestice din Puerto Rico.

Preşedintele american Joe Biden a declarat starea de urgenţă. El a discutat luni cu guvernatorul insulei şi a anunţat că numărul membrilor angajaţilor federali care lucrează deja la operaţiunile de ajutorare se ridică în prezent la peste 300 şi că acest număr va creşte în curând „în mod considerabil”.

Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, frecvenţa uraganelor intense, cu vânturi violente şi precipitaţii importante, va creşte.

Fiona a provocat deja pagube serioase în Guadelupa în noaptea de vineri spre sâmbătă. În anumite zone, nivelul apei a depăşit 1,5 metri. Un bărbat a murit după ce a fost luat odată cu casa lui de o viitură.