DISTRIBUIȚI

Uraganul Eta, însoţit de viteze ale vântului de 230 de kilometri la oră şi de ploi torenţiale, a devastat marţi coastele caraibiene ale Americii Centrale, în Nicaragua şi Honduras, unde a provocat cel puţin un deces şi inundaţii, informează AFP, scrie agerpres.

Ploile aduse de ciclon au făcut prima victimă în Honduras, o adolescentă de 13 ani care a murit după ce casa în care se afla s-a prăbuşit.


Citește și : 14 suspecţi au fost arestaţi după atacul terorist din Viena

Uraganul Eta, care a înaintat cu viteză redusă peste Marea Caraibelor, s-a înteţit duminică şi luni deasupra apelor calde. Cu intensitatea unui uragan de categoria a 4-a, ciclonul a atins zona de uscat în jurul orei locale 6:00 (12:00 GMT), lângă Bilwi, principalul oraş de pe coasta de nord a Nicaraguei, cunoscut şi sub denumirea de Puerto Cabezas.

Acoperişurile caselor din această regiune săracă, unde locuiesc circa 100.000 de persoane, majoritatea indigeni, au fost smulse cu uşurinţă de uragan, a declarat pentru AFP liderul populaţiei miskito, Kevin Lackwood, din comunitatea costieră Prinzapolka, unde bărbaţii au rămas în urmă să păzească locuinţele evacuate de femei şi copii. Numeroşi copaci au fost. de asemenea, smulşi din rădăcini.

Locuitorii au îndurat timp de zece ore efectele apropierii ciclonului: „Am petrecut toată noaptea cu rafale puternice de vânt însoţite de ploi”, a declarat pentru AFP Kenny Lisby, directorul Radio Caribe , un post de radio local, adăugând că „există, fără îndoială, numeroase daune”.

„Casele (din regiune) sunt foarte vulnerabile: sunt case din lemn căptuşite cu plastic”, a explicat Kevin Gonzalez, membrul unei echipe de salvare formate din voluntari.

Autorităţile, care au transportat 88 de tone de alimente în zonă, nu au raportat niciun deces până marţi dimineaţă.

Două aeronave ale forţelor aeriene au transportat soldaţi şi echipamente medicale la faţa locului, în zilele de duminică şi luni.

Autorităţile din Nicaragua au declarat că au reuşit să evacueze 6.000 de familii de pe insulele din apropiere şi din zonele de coastă cele mai expuse ciclonului şi inundaţiilor.

Ploile abundente provocate de uraganul Eta au început să cadă şi în ţara vecină, Honduras. Adolescenta de 13 ani a murit sub dărâmăturile unei case din San Pedro Sula (nord), care s-a prăbuşit într-un cartier inundat unde au fost evacuate 400 de persoane.

Ploile diluviene s-au abătut marţi asupra porturilor La Ceiba şi Tela de pe coasta nordică a Hondurasului. Peste 100 de persoane au fost evacuate după ce râurile cu volum în creştere Lean şi La Masica au ieşit din matcă.

Inundaţiile ameninţă de asemenea departamentul Gracias a Dios (est), locuit de indieni miskito.

Citește și : Trump promite să nu-şi proclame prematur victoria în alegeri

Uraganul Eta este „extrem de periculos” şi se prognozează că va provoca o „creştere a apelor mării, vânturi catastrofale, inundaţii fulgerătoare şi alunecări de teren” în Nicaragua, Honduras şi El Salvador, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Potrivit NHC, „ochiul uraganului Eta urmează să înainteze pe uscat în regiunea nordică a Nicaraguei până miercuri dimineaţă, după care se va îndrepta spre centrul Hondurasului”.