DISTRIBUIȚI

Uraganul Agatha se întărea duminică în largul litoralului mexican la Oceanul Pacific, îndreptându-se spre coasta de sud-vest a ţării, unde ar putea deveni un ciclon de categoria 3, potrivit prognozelor Serviciului Naţional de Meteorologie (SMN) mexican, scrie AFP, potrivit agerpres

Cu câteva ore mai devreme, Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, clasificase Agatha în categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci niveluri.


Citește și : Embargoul armelor impus în 2011 Libiei de către ONU ‘este în continuare ineficient’ (raport)

La ora locală 16.00 (21.00 GMT), Agatha trecuse la categoria 2 şi se afla la 295 kilometri sud-vest de Puerto Angel, Mexic, cu vânturi atingând 175 de kilometri la oră, în timp ce înainta spre nord-est cu viteza de 4 kilometri la oră, conform unui ultimul raport al NHC.

Temperatura ridicată a apelor mării, de peste 31 de grade în largul coastelor statelor Oaxaca şi Guerrero din sudul Mexicului şi mişcarea lentă ar putea împinge Agatha până în categoria 3, cu vânturi de până la 200 kilometri la oră, a estimat Alejandra Méndez, o responsabilă a SMN.

„Este prevăzut ca uraganul să ajungă la ţărm probabil de categoria 3 între Puerto Escondido şi Huatulco, în Oaxaca”, a adăugat experta care se aşteaptă ca impactul să aibă loc luni după-amiază.

NHC a estimat, de asemenea, că Agatha „va atinge ţărmul luni”.

Uraganul va provoca ploi abundente în zonele statelor Chiapas şi Oaxaca (sud) şi în regiunile statelor vecine Guerrero şi Tabasco (sud-est), a indicat SMN.

Citește și : Cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă produsă în sudul Nigeriei în timpul distribuirii de alimente

El va întări, de asemenea, intrarea umidităţii provenind din Golful Mexic şi Marea Caraibilor, provocând ploi abundente în statele Campeche, Quintana Roo, Veracruz şi Yucatan, situate pe coasta de est a ţării.

„Precipitaţiile ar putea provoca alunecări de teren, creşterea nivelului râurilor, precum şi inundaţii”, a avertizat SMN.

Mexicul este lovit în fiecare an de cicloane tropicale pe coastele sale la Pacific şi Atlantic, de obicei între mai şi noiembrie, reaminteşte AFP.