DISTRIBUIȚI
Hindustan Times

UPDATE: Un elicopter al armatei canadiene angajat într-o operaţiune NATO de supraveghere, având şase persoane la bord, a fost dat dispărut în apele internaţionale dintre Grecia şi Italia, a făcut cunoscut miercuri seară aviaţia militară greacă, scrie AFP, potrivit agerpres.

Comandamentul militar al NATO, cu sediul la Mons, în Belgia, a confirmat „dispariţia unui elicopter”, subliniind că „sunt în curs operaţiuni de căutare”.


Citește și : UE acordă un sprijin financiar de peste 3, 3 miliarde de euro Balcanilor de Vest

„Confirm că a avut loc un accident implicând un elicopter provenit de pe un vas care se află sub comandamentul NATO”, a declarat colonelul Juanita Chang, citată într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice transmis AFP, fără alte detalii.

Potrivit primelor informaţii din sursă militară greacă, elicopterul se afla în afara zonei de control a Greciei, „la 50 de mile marine în largul insulei greceşti Cefalonia, în zona acoperită de Italia, şi participa la o operaţiune de supraveghere a zonei” de către Alianţa Nord-Atlantică.

Elicopterul, un Sikorsky CH-124 Sea King, potrivit unei surse din Ministerul elen al Apărării, aparţinea fregatei canadiene Fredericton de unde a decolat pentru a merge în patrulare.

Vasul face parte din forţele navale ale Alianţei SNMG2, potrivit sursei.

Marţi, operaţiunea de supraveghere a avut loc în apele greceşti şi, pe lângă nava canadiană, au participat, de asemenea, trei fregate, italiană, greacă şi turcă, a spus sursa.

Miercuri, forţele NATO au părăsit însă apele greceşti, iar fregata elenă s-a retras din operaţiune rămânând în apele teritoriale ale Greciei.

Forţe navale şi aeriene greceşti sunt pregătite să contribuie la operaţiunea de salvare „dacă Italia solicită acest lucru”, a precizat pentru AFP o sursă militară sub acoperirea anonimatului.

Știre inițială: Un elicopter al armatei canadiene angajat într-o operaţiune NATO de supraveghere, având şase persoane la bord, a fost dat dispărut în apele internaţionale dintre Grecia şi Italia, a făcut cunoscut miercuri seară aviaţia militară greacă, scrie AFP.

Potrivit primelor informaţii, elicopterul se afla în afara zonei de control a Greciei, „la 50 de mile marine în largul insulei greceşti Cefalonia şi participa la o operaţiune de supraveghere a zonei” de către Alianţa Nord-Atlantică, precizează AFP.