DISTRIBUIȚI
Global Look Press

UPDATE: Fostul spion rus Serghei Skripal a fost externat vineri, după peste două luni petrecute în spitalul din Salisbury (sudul Angliei) în urma expunerii la un agent neurotoxic, a anunţat serviciul public de sănătate britanic NHS, informează agenţiile internaţionale de presă.

„Este o veste fantastică faptul că Serghei Skripal se simte suficient de bine pentru a părăsi spitalul”, a declarat într-un comunicat directoarea generală adjunctă clinicii, Cara Charles Barks.


Spitalul precizează că, având în vedere dreptul la confidenţialitate al pacienţilor, nu poate da detalii privind tratamentul de care au beneficiat Skripal şi fiica sa Iulia, menţionând doar că tratarea unor astfel de cazuri de otrăvire cu agenţi neurotoxici „necesită stabilizarea pacienţilor şi menţinerea lor în viaţă până când organismele lor reuşesc să producă enzime pentru a le înlocui pe cele otrăvite”.

„Este o etapă importantă în recuperarea lui (Serghei Skripal), care se va desfăşura de acum înainte în afara spitalului”, a indicat la rândul ei Lorna Wilkinson, asistenta şefă de la spitalul municipal din Salisbury.

Skripal, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit în stare de inconştienţă pe o bancă la 4 martie pe o bancă din Salisbury împreună cu fiica sa Iulia (33 de ani), care a fost externată la 11 aprilie. Înaintea ei, la 22 martie, a fost externat poliţistul Nick Bailey, primul care le-a acordat ajutor celor doi şi care a fost la rândul lui contaminat.

Marea Britanie a acuzat Rusia că s-a aflat la originea acestui atac chimic, iar mai multe guverne occidentale, inclusiv din SUA, au expulzat ulterior peste 100 de diplomaţi ruşi. Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Skripal şi a luat măsuri similare ca răspuns la cele occidentale.

La 12 aprilie, Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice a confirmat rezultatele analizei britanice a substanţei toxice folosite la Salisbury, subliniind că a fost vorba de neurotoxina de concepţie sovietică Noviciok, cu un „grad ridicat de puritate”. 

Ştire iniţială: Fostul spion rus Serghei Skripal a fost externat vineri, după peste două luni petrecute în spitalul din Salisbury (sudul Angliei) în urma expunerii la un agent neurotoxic, a anunţat vineri serviciul public de sănătate britanic NHS, informează Reuters şi Press Association, potrivit agerpres.

Skripal, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit în stare de inconştienţă pe o bancă la 4 martie pe o bancă din Salisbury împreună cu fiica sa Iulia (33 de ani), care a fost externată la începutul lui aprilie.

Marea Britanie a acuzat Rusia că s-a aflat la originea acestui atac chimic, iar mai multe guverne occidentale, inclusiv din SUA, au expulzat ulterior peste 100 de diplomaţi ruşi. Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Skripal şi a luat măsuri similare în răspuns la cele occidentale.