DISTRIBUIȚI
Reuters

UPDATE: Zeci de mii de protestatari s-au strâns miercuri dimineaţă în centrul capitalei armene, Erevan, paralizând oraşul pentru a protesta împotriva respingerii de către parlament a candidaturii la funcţia de premier a liderului opoziţiei Nikol Pashinyan, acesta din urmă anunţând o campanie naţională de nesupunere civică, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aproape toate străzile capitalei au fost blocate şi numeroase magazine au fost închise, conform apelului adresat populaţiei de liderul protestelor antiguvernamentale Nikol Pashinyan.

Calea de acces către aeroport a fost blocată şi circulaţia trenurilor de la periferie a fost perturbată, au anunţat autorităţile locale.


Protestatarii, între care femei şi persoane în vârstă, au fluturat steaguri ale Armeniei, au suflat în vuvuzele şi au scandat ‘O Armenie liberă şi independentă!’.

‘Dragi prieteni, metroul şi drumurile au fost paralizate, drumul spre aeroport a fost blocat’, le-a spus Pashinyan susţinătorilor săi, adăugând că universităţile şi şcolile s-au alăturat mişcării de protest.

‘Oamenii nu vor renunţa, protestele nu vor dispărea’, a afirmat Serghei Konsulian, un om de afaceri de 45 de ani.

‘Vom câştiga pentru că suntem uniţi, întregul popor armean este unit’, a adăugat un student de 19 ani.

Liderul demonstraţiilor care au loc din 13 aprilie în această fost republică sovietică, Nikol Pashinyan le-a cerut protestatarilor să blocheze toate mijloacele de transport din ţară, ca reacţie la respingerea marţi de către parlament a candidaturii sale la funcţia de premier.

Partidul Republican aflat la putere a votat contra lui, din cei 100 de deputaţi care au participat la scrutin, 55 fiind împotrivă, iar 45 au susţinut candidatura liderului protestelor antiguvernamentale.

Armenia traversează din 13 aprilie o criză politică fără precedent. La 23 aprilie, manifestaţiile la care au luat parte zeci de mii de opozanţi au dus la demisia lui Serzh Sargsyan, ce fusese ales prim-ministru cu şase zile în urmă de către deputaţi, după ce timp de zece ani exercitase funcţia de preşedinte.

Protestatari din Armenia au blocat miercuri câteva artere rutiere în capitala Erevan şi o şosea spre aeroport, după ce opozantul Nikol Pashinyan, liderul protestelor, a anunţat marţi o campanie naţională de nesupunere civică ca urmare a respingerii de către parlament a candidaturii sale la funcţia de premier, relatează miercuri Reuters.

Partidul Republican aflat la putere a votat marţi contra lui, din cei 100 de deputaţi care au participat la scrutin, 55 fiind împotrivă, iar 45 au susţinut candidatura liderului protestelor antiguvernamentale.

Citeşte şi: Armenia : Opozantul Nikol Pashinyan nu a obţinut majoritatea de voturi în parlament a deveni premier

‘Vom rămâne aici’, a declarat David, un tânăr de 19 ani, unul dintre cei care au blocat drumul către aeroport.

Protestatarii au blocat de asemenea mai multe intersecţii în centrul capitalei Erevan.

După votul de marţi din parlament, Nikol Pashinyan s-a adresat zecilor de mii de susţinători reuniţi în piaţa Republicii, din centrul capitalei armene, anunţând că de miercuri dimineaţa, începând de la ora 08:15 (04:15 GMT), toate drumurile, căile ferate şi aeroporturile vor fi blocate.