DISTRIBUIȚI

UPDATE: O fostă angajată iraniană a Centrului cultural britanic (British Council) a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru ”spionaj” în beneficiul Marii Britanii, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare, citat de agenţia Mizan, relatează AFP, potrivit agerpres.

”O femeie iraniană care a lucrat Consiliul Cultural Britanic numit British Council a cooperat cu agenţiile de spionaj britanice”, a declarat Gholamhossein Esmaili pentru Mizan, agenţia autorităţii judiciare.


Citește și: Cutremur puternic în Panama, la granița cu Costa Rica

Esmaili a susţinut că femeia a mărturisit şi a fost recent „condamnată la zece ani de închisoare”. Ea se ocupa de proiecte culturale ”de infiltrare” şi a fost arestată „cu mai mult de un an în urmă” de serviciile de informaţii şi de securitate iraniene, a adăugat el.

”Este vorba de o studentă iraniană care dorea să trăiască şi să studieze în Marea Britanie şi care, după ce a fost angajată de Consiliul Britanic, a călătorit în Iran de mai multe ori folosind pseudonime şi a stabilit legături cu grupuri artistice şi de teatru”, a precizat oficialul citat.

În mai 2018, British Council a anunţat arestarea în Iran a uneia dintre angajatele sale, Aras Amiri, o studentă iraniană care locuia în Marea Britanie şi care venise să-şi viziteze familia în Iran.

În ultimii ani, mai mulţi cetăţeni britanici de origine iraniană au fost condamnaţi la închisoare în Iran, stat care nu recunoaşte cetăţenia dublă.

Citește și: Deputatul împușcat pe străzile din Buenos Aires a murit

Cazul cel mai mediatizat este cel al lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o angajată a Fundaţiei Thomson Reuters arestată în 2016 şi condamnată la cinci ani de închisoare pentru participare la demonstraţii împotriva regimului iranian în 2009, acuzaţii negate de inculpată.

British Council este o reţea de institute culturale britanice prezente în 107 ţări, dar nu este reprezentată în Iran.

Știre inițială: Un angajat iranian al Centrului Cultural Britanic (British Council) din Teheran a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru „spionaj” în favoarea Marii Britanii, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare iraniene, citat de agenţia Mizan, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Un cetăţean iranian care lucra în cadrul Centrului Cultural Britanic numit British Council a cooperat cu agenţiile de spionaj britanice”, a declarat Gholamhossein Esmaili, potrivit Mizan, agenţia autorităţii judiciare. El a afirmat că suspectul a mărturisit şi a fost ”condamnat la 10 ani de închisoare”, fără a preciza identitatea acestuia.