DISTRIBUIȚI
AP

Justiţia tadjică a condamnat miercuri la închisoare pe viaţă un bărbat care a declarat supunere grupării jihadiste Stat Islamic (SI), acuzat că a asasinat patru turişti ciclişti occidentali în iulie în ţara central-asiatică, au indicat surse judiciare, citate de AFP, potrivit agerpres.

Hussein Abdussamadov ”a fost condamnat la închisoare pe viaţă”, a declarat pentru AFP o sursă de la Curtea Supremă, confirmând declaraţiile unui avocat la ieşirea de la audieri. El a fost acuzat că a ucis, împreună cu alţi bărbaţi înarmaţi, doi americani (Jay Austin şi Lauren Geoghegan), un olandez (René Wokke) şi un elveţian (Markus Hummel), veniţi în Tadjikistan să parcurgă celebra rută a Pamirului.


Citeşte şi: Trump îşi apără fiica în scandalul emailurilor de la Casa Albă: ‘Fake news!’

Patru presupuşi complici ai lui Abdussamadov au fost ucişi în cursul unei operaţiuni a poliţiei.

Statul Islamic a revendicat atacul respectiv şi a difuzat o înregistrare video în care cinci bărbaţi jurau supunere organizaţiei jihadiste.

La rândul lor, autorităţile tadjice acuză partidul de opoziţie Renaşterea Islamică, interzis din 2015.

Citeşte şi: Un senator republican îl critică dur pe Trump: ‘A făcut din Casa Albă o agenţie de PR pentru MbS’

Procesul s-a deschis pe 23 octombrie, în centrul de detenţie de înaltă securitate unde bărbatul este încarcerat.

Turiştii au fost atacaţi la sfârşitul lui iulie în regiunea Danghara, la circa 150 km sud de capitala Duşanbe. O elveţiancă şi un olandez au fost de asemenea răniţi. Un turist francez a reuşit să scape.

Alte şaisprezece persoane sunt acuzate că nu le-au oferit autorităţilor informaţii care ar fi putut împiedica atacul, potrivit poliţiei.