DISTRIBUIȚI

Liderul unui ONG care se număra printre cei patru suspecţi închişi în decembrie în ancheta asupra presupusului scandal de corupţie din Parlamentul European a fost eliberat, a anunţat luni parchetul federal belgian, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Este vorba de italianul Niccolo Figa-Talamanca, care s-a retras din funcţia de secretar general al ONG-ului ‘No Peace Without Justice’ la 12 decembrie, la o zi după încarcerarea sa.


Citește și : Armata israeliană a ucis mai mulţi militanţi înarmaţi într-o tabără de refugiaţi lângă Ierihon

Justiţia belgiană anchetează din vara lui 2022 un sistem de corupţie, care implică în special Qatarul şi Marocul, în cadrul singurei instituţii alese a Uniunii Europene.

Cazul a izbucnit la 9 decembrie cu reţinerea a şase suspecţi şi confiscarea, în mai multe locuri din Bruxelles, a unui total de 1,5 milioane de euro în bani lichizi transportaţi în saci şi valize.

Patru dintre cei şase suspecţi au fost încarceraţi de judecătorul de instrucţie, printre care şi eurodeputata elenă Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, unde scandalul a creat o undă de şoc.

Conform ziarului belgian L’Echo, Figa-Talamanca a fost înştiinţat de eliberarea sa de jucătorul de instrucţie vineri, la o zi după o audiere de către poliţie a lui Pier Antonio Panzeri.

Acest eurodeputat italian, figură centrală a dosarului, care a acceptat la 17 ianuarie să colaboreze cu anchetatorii, ar fi relativizat rolul lui Figa-Talamanca în ceea ce a fost calificat drept „organizare criminală” în favoarea unor puteri străine.

„În stadiul actual, elementele dosarului nu justifică încarcerarea sa”, a spus pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului federal, refuzând să se exprime asupra unei posibile legături cu audierea lui Panzeri.

Astfel, rămân în arest Eva Kaili, Panzeri (care a negociat o pedeapsă de un an de închisoare cu executare) şi Francesco Giorgi, fost asistent parlamentar al acestuia din urmă şi care este de asemenea partenerul eurodeputatei elene.

Citește și : Nou bilanţ al catastrofei din Turcia (VIDEO): Peste 900 de morţi, mii de răniţi şi numeroase persoane rămase sub dărâmături

În această anchetă, alţi doi eurodeputaţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, ar putea fi audiaţi în curând. Parlamentul European le-a ridicat joi imunitatea în sesiune plenară. Cei doi eurodeputaţi neagă orice neregulă.