DISTRIBUIȚI
Daily Express

Fostul prim-ministru belarus Viaceslav Kebici, unul dintre semnatarii acordului de la Belovejskaia Puşcia – actul de deces al URSS – a încetat din viaţă miercuri la vârsta de 84 de ani în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat unul dintre fiii săi, Oleg, citat de agenţiile de presă EFE şi RIA Novosti, potrivit agerpres.

„Inima lui s-a oprit. Avea coronavirus. Acesta a influenţat” asupra stării sale de sănătate, a declarat pentru portalul belarus independent TUT.by fiul său Oleg, adăugând că fostul premier era spitalizat pentru COVID-19 de la sfârşitul lunii noiembrie.


Citeşte şi: Un tânăr de 18 ani plănuia un atac terorist în Australia

Kebici, care a preluat conducerea guvernului Belarusiei sovietice în aprilie 1990, a semnat la 8 decembrie 1991, împreună cu preşedintele Sovietului Suprem belarus de la acea vreme, Stanislav Şuşkevici, şi liderii de atunci ai Rusiei şi Ucrainei – Boris Elţin, respectiv Leonid Kravciuk – acordul prin care URSS a încetat „să mai existe ca subiect al dreptului internaţional”.

La 25 decembrie, 17 zile mai târziu, preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov demisiona din funcţie în absenţa unei ţări pe care să o guverneze, iar drapelul roşu cu secera şi ciocanul a fost coborât de pe Kremlin, fiind înlocuit cu tricolorul Rusiei în alb, albastru şi roşu.

Citeşte şi: Japonia vrea să instaleze un sistem antirachetă american pe navele sale de război

Kebici a continuat să conducă guvernul în Belarus – care îşi proclamase independenţa statală în 1991 – până în 1994, anul în care şi-a prezentat candidatura la alegerile prezidenţiale, pierzând în turul doi de scrutin în faţa lui Aleksandr Lukaşenko, aflat şi astăzi la putere.