DISTRIBUIȚI
موسسه امام هادی علیه السلام‎

Unul dintre principalii lideri şiiţi ai Iranului a respins recurgerea la violenţă pentru a impune vălul femeilor, pe fondul mişcării de contestare declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, informează vineri AFP, potrivit agerpres.  

Iranul este zguduit de manifestaţii după moartea, pe 16 septembrie, a acestei tinere kurde iraniene de 22 de ani, arestată la Teheran de poliţia moravurilor care îi reproşa că a încălcat codul vestimentar strict ce impune femeilor să poarte văl în public.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Marele ayatollah Naser Makarem Shirazi a declarat că „nu consideră că violenţa şi presiunea sunt eficace în problema hijabului”, a transmis agenţia de presă Irna joi seara.

Shirazi, un important Marja („referinţă religioasă” pentru credincioşii şiiţi, n.r.) cunoscut pentru poziţiile sale conservatoare, a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu ministrul iranian al culturii, Mohammad-Mehdi Esmaili, în oraşul sfânt Qom, în centrul Iranului.

„Preşedintele şi miniştrii trebuie să ştie că sunt într-o situaţie dificilă. Este adevărat că inamicul este foarte activ, însă nu suntem într-un impas”, a declarat Marele ayatollah Naser Makarem Shirazi.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Miercuri, şi ministrul iranian al turismului Ezzatollah Zarghami a îndemnat la o mai mare toleranţă în ceea ce priveşte portul vălului în spaţiul public.

Pe 10 ianuarie, Autoritatea judiciară a Iranului a declarat dimpotrivă că vrea să fie aplicată din nou o lege ce prevede sancţiuni severe, precum exilul, pentru persoanele care nu respectă obligaţia de a purta văl în public.