DISTRIBUIȚI
BBC.com

Unul dintre liderii gherilei columbiene Armata de Eliberare Naţională (ELN) a fost ucis într-o operaţiune a armatei şi poliţiei, în nordul ţării, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Bogota, transmite agenţia dpa, potrivit agerpres.

Jacobo Acuna, alias Samuel, a fost urmărit într-o zonă rurală aproape de San Pablo, în departamentul Bolivar, după ce serviciile de informaţii au semnalat revenirea sa din Venezuela, ţara vecină în care se ascundea, a arătat ministrul Apărării, Luis Carlos Villegas.


Citește și : Casa Albă: Preşedintele Donald Trump se declară deschis față de o vizită la Moscova

Acuna a fost timp de 30 de ani membru al ELN, gherilă fondată în 1964. Este văzut ca unul din organizatorii deturnării, în 1999, a unei aeronave care realiza legătura între Bogota şi Bucaramanga şi aparţinea companiei Avianca. Au fost luaţi ostatici 60 de pasageri, care au fost treptat eliberaţi.

Dispariţia lui Acuna a dat o lovitură conducerii ELN, forţând gruparea să opereze „restructurarea componentei sale politice”, a spus Villegas într-o conferinţă de presă.

ELN, care se estimează că are 1.500 de combatanţi, a demarat din februarie 2017 negocieri de pace cu guvernul de la Bogota. Este ultima gherilă activă din Columbia după ce gruparea FARC, mult mai mare, a semnat un acord de pace cu autorităţile, în 2016.

Citește și : Bilanţul victimelor erupţiei vulcanului Fuego din Guatemala a ajuns la 156

Aproximativ 1.200 de disidenţi din FARC, care nu au aderat la procesul de pace, rămân încă activi alături de ELN.