DISTRIBUIȚI
TMZ

Muzicianul Pras Michel, unul dintre fondatorii grupului hip-hop The Fugees, a fost inculpat în SUA pentru contribuții financiare ilegale la campania electorală a lui Barack Obama din 2012, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Alături de muzicianul americano-haitian Pras Michel, în vârstă 46 de ani, a fost pus sub acuzare și un om de afaceri din Malaysia, suspectat de acte de corupție.


Citește și : Pentagonul intenţionează să trimită rachete Patriot în Orientul Mijlociu pentru a contracara amenințările iraniene

Cântărețul este acuzat că a primit, în 2012, peste 20 de milioane de dolari de la Low Taek Jho, în vârstă de 37 de ani, considerat drept creierul unui uriaș scandal privind fondul suveran din Malaysia 1MDB.

Potrivit procurorilor americani, Pras Michel a donat o parte din această sumă pentru campania prezidențială, ascunzând originea banilor.

Acesta a folosit 20 de nume false, prin care a donat 865.000 de dolari, și a oferit 1 milion de dolari în nume propriu.

Presa americană informează că banii au mers la campania de realegere a democratului Barack Obama ca președinte al SUA.

„Scopul lui Michel și Low a fost de a obține acces și influență pe lângă candidat și guvernul său”, care nu cunoșteau originea fondurilor, potrivit documentelor procuraturii.

Interogat în 2015 despre aceste donații, muzicianul a mințit autoritățile, „deși știa că la originea banilor se afla Low și că a introdus bani străini în campanie”. El a încălcat legile privind finanțarea campaniilor electorale, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție din SUA.

Pras Michel a fost audiat, vineri, la Washington și a pledat nevinovat, în timp ce Low este fugar, dar unul dintre purtătorii săi de cuvânt a spus despre acesta că este „nevinovat”. Omul de afaceri mai este pus sub acuzare pentru corupție și spălare de bani în cazul 1MDB.

Miliarde de dolari au fost sustrase din acest fond de stat, destinat să contribuie la dezvoltarea economică a Malaysiei, de oameni precum Law, care au folosit sumele pentru a cumpăra locuințe de lux, iahturi, opere de artă, pentru investiții în producția de film, precum „Lupul de pe Wall Street”, cu Leonardo DiCaprio. Au fost deschise mai multe anchete, iar scandalul a dus la punerea sub acuzare inclusiv a fostului premier Najib Razak, pentru acte de corupţie.

Citește și : SUA: Procurorul special Robert Mueller nu va fi audiat în Congres săptămâna viitoare (presă)

Grupul american The Fugees a devenit cunoscut în anii 1990 şi a fost format din rapperii şi producătorii muzicali Wyclef Jean, Lauryn Hill şi Pras Michel. Înainte de a se destrăma, în 1997, grupul a lansat două albume, printre care „The Score” (1996), care a fost premiat cu mai multe discuri de platină şi Grammy şi care include hitul „Killing Me Softly”. Hill şi Jean au optat apoi pentru cariere solo, în timp ce Michel s-a orientat spre crearea de coloane sonore pentru filme şi actorie.