DISTRIBUIȚI

– Vulcanul Telica, unul dintre cei mai activi din Nicaragua, a intrat miercuri în erupţie: mai multe explozii au aruncat în aer cenuşă până la 60 de metri înălţime, fără a provoca însă pagube localităţilor din apropiere, relatează AFP, scrie agerpres.

„Miercuri, 10 explozii de gaz şi emisii de cenuşă au fost înregistrate la vulcanul Telica”, care are o înălţime de 1.061 de metri, a informat Sistemul Naţional pentru Prevenirea Dezastrelor din Nicaragua (Sinapred) pe site-ul guvernului.


Citește și : Trump evocă posibilitatea amânării alegerilor prezidenţiale în SUA ca urmare a pandemiei

„Cenuşă a fost expulzată la o înălţime cuprinsă între 30 şi 60 de metri şi a căzut din nou în crater, pe măsură ce norul de fum se deplasează spre nord”, a spus Sinapred.

Vulcanul Telica este situat la circa 20 de kilometri nord de oraşul Leon (nord-vestul Nicaragua) şi face parte din Cordillera Los Maribios (Pacific) şi, potrivit specialiştilor, este activ din 1527.

În timpul uneia dintre erupţiile sale, în 1948, gazele cu miros de sulf au provocat „tulburări digestive şi sângerări nazale mai multor locuitori ai satului Telica”, potrivit rapoartelor Institutului de Studii Teritoriale din Nicaragua (Ineter).

Citește și : Opozanții lui Lukaşenko plănuiau revolte masive în Minsk. Ce rol aveau mercenarii ruși?