DISTRIBUIȚI
dpa

Opoziţia în rândul alegătorilor din Suedia faţă de aderarea la NATO este aproape la acelaşi nivel cu susţinerea unei eventuale intrări a ţării scandinave în Alianţa Nord-Atlantică, indică un sondaj de opinie comandat de cotidianul suedez Dagens Nyheter şi publicat luni, transmite dpa, scrie agerpres

Astfel, 35% dintre suedezii cu drept de vot se opun aderării la NATO, în timp ce 33% sunt favorabili ei, iar restul de 32% sunt indecişi.


Citește și : Ocean Viking își reia operațiunile de salvare a migranților din Mediterană

”Acesta este al treilea sondaj consecutiv în care proporţia celor care se opun intrării în NATO este în scădere”, a explicat Nicklas Kallebring, analist în cadrul institutului Ipsos.

Sondajul a fost realizat la începutul lunii decembrie pe un eşantion reprezentativ de 1.226 persoane cu drept de vot.

Suedia nu este membră a NATO, dar din 1994 cooperează cu Alianţa în cadrul programului Parteneriat pentru Pace (PfP) şi a luat parte la operaţiunile efectuate sub comandament NATO din Afganistan.

Publicarea sondajului coincide cu Conferinţa anuală ‘Societatea şi Apărarea’, organizată online din cauza pandemiei de COVID-19 şi la care iau parte miniştrii afacerilor externe şi apărării, parlamentari, comandantul forţelor armate suedeze şi experţi în apărare din Suedia.

Citește și : Gorbaciov speră că Joe Biden va prelungi Tratatul New START

În intervenţia sa la această conferinţă, ministrul de externe suedez Ann Linde a subliniat că guvernul de la Stockholm nu are intenţia de a-şi schimba politica în domeniul securităţii, în pofida recentelor luări de poziţie ale opoziţiei de centru-dreapta.

”Neparticiparea Suediei la alianţe militare contribuie la stabilitatea şi securitatea în Europa de Nord”, a spus ea.