DISTRIBUIȚI

Unul din trei europeni consideră că antisemitismul este în creştere, potrivit rezultatelor unui sondaj publicate marţi – o cifră care este mult mai mică decât percepţiile asupra acestei probleme în cadrul comunităţii evreieşti, relatează dpa, potrivit agerpres.

În decembrie, un sondaj realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) indica faptul că 90% dintre evreii care trăiesc în Europa consideră că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani. În contrast, 36% din publicul larg împărtăşeşte această opinie.


Citește și: Cutremure puternice succesive în Indonezia

„Faptul că nouă din zece evrei din Europa percep din nou o creşterea a antisemitismului, aşa cum a indicat recent un studiu al FRA, este o ruşine pentru Europa”, a declarat comisarul UE pentru Justiţie, Vera Jourova, într-un discurs rostit marţi la Bruxelles la Belgian Jewish Museum.

„Şi aceasta vine în contrast puternic cu percepţia problemei în rândul publicului larg din rândul căruia două treimi nu percep o creştere a antisemitismului”, a adăugat ea.

Noul sondaj, efectuat de Eurobarometru pe 27.600 de persoane din Uniunea Europeană, arată faptul că doar patru din zece persoane cred că Holocaustul este predat suficient în şcoli.

Citește și: ELN cere garanții pentru liderii săi din Cuba

„Educaţia este cheia nu numai pentru a înţelege Shoah-ul ca abisul umanităţii, dar şi pentru creşterea gradului de conştientizare a antisemitismului şi a modului în care acesta este încă foarte viu în Europa de astăzi „, a spus comisarul european, referindu-se la denumirea în ebraică a Holocaustului.

Aceste noi date survin înainte de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi de aniversarea eliberării lagărului de la Auschwitz-Birkenau de către trupele sovietice pe 27 ianuarie 1945. Aproximativ şase milioane de evrei au murit în genocidul comis de regimul nazist. Negarea Holocaustului este infracţiune în unele state membre ale UE.