DISTRIBUIȚI
twitter

Poliţia tunisiană l-a arestat vineri pe Nabil Karoui, unul din candidaţii favoriţi la alegerile prezidenţiale, acuzat, conform informaţiilor apărute în presa locală, de infracţiuni financiare, informează Reuters, potrivit agerpres.

Partidul său, Inima Tunisiei, susţine însă că este vorba de o manevră politică care vizează eliminarea lui Karoui din cursa electorală.


Citește și : Parchetul Parisului deschide o anchetă în dosarul Jeffrey Epstein

Postul de televiziune deţinut de Karoui, Nessma TV, a informat că acesta a fost arestat în timp ce călătorea la Tunis şi a difuzat un clip în care se poate vedea cum poliţiştii îl reţin în maşina în care se afla.

Magnatul media în vârstă de 56 de ani este unul din principalii candidaţi la scrutinul prezidenţial din 15 septembrie, convocat după moartea preşedintelui Beji Caid Essebsi luna trecută, la vârsta de 92 de ani. Esebsi a fost primul şef de stat ales democratic în Tunisia după revolta populară din 2011.

Un judecător a decis reţinerea lui Karoui pentru ca acesta să răspundă acuzaţiilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, a informat postul de radio Mosaique FM.

Autorităţile judiciare nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.

În iulie, un judecător i-a impus lui Karoui interdicţia de a călători în străinătate după o anchetă care a cercetat timp de mai multe săptămâni suspiciunile privind spălarea de bani, existente la adresa sa.

„Poliţia l-a arestat pe Karoui în timp ce ne întorceam la Tunis venind din oraşul Beja”, a declarat un consilier politic al candidatului, Osama Khelifi.

„L-au răpit pe cel mai important candidat la alegerile prezidenţiale, astfel încât (premierul Youssef) Chahed să poată câştiga alegerile” fără probleme, a adăugat el.

Samira Chaouachi, purtătorul de cuvânt al partidului lui Karoui, a declarat că este vorba de „o arestare politică menită să-l ţină pe Karoui în afara cursei prezidenţiale”.

Cancelaria primului ministru nu a fost disponibil pentru comentarii.

Citește și : Un avion de pasageri a efectuat o aterizare de urgență pe Aeroportul din Soci

Chahed şi Karoui se numără printre cei 26 de candidaţi la funcţia de preşedinte.

În 2017, Karoui a creat Fundaţia Khalil Tounes pentru a combate sărăcia, tema principală a campaniei sale electorale. Candidatura şi cariera sa sunt promovate de propriul canal de televiziune.

În aprilie, poliţia a luat cu asalt birourile Nessma TV şi i-a întrerupt emisia, acuzând postul de televiziune că ar fi încălcat reglementările privind difuzarea programelor. Nessma a reacţionat susţinând că acţiunea a fost menită să pună capăt criticilor la adresa guvernului, difuzate de canal.