DISTRIBUIȚI
www.shareweb.ch

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar de mai multe zeci de milioane de euro datorită contribuţiilor din partea Uniunii Europene (UE) şi statelor din Golf, în pofida suspendării finanţării din partea SUA, a anunţat luni directorul acesteia, informează AFP, scrie Agerpres.

„Sunteţi cu toţii conştienţi cât de dificil a fost acest an pentru UNRWA, mai ales după decizia neaşteptată a SUA de a amputa bugetul (agenţiei) cu 300 de milioane de dolari”, a declarat Pierre Krohenbühl în timpul unei conferinţe de presă în Sweimeh, pe coasta iordaniană a Mării Moarte.


Citește și : Rouhani: Iranul va continua exportul de petrol, în pofida sancţiunilor din partea SUA

La începutul lui 2018, UNRWA a acuzat un deficit de 446 milioane de dolari (390 de milioane de euro), a amintit el. Iar tăierile americane au agravat şi mai mult situaţia.

„După toate eforturile, toată mobilizarea din timpul anului (…), am redus deficitul (…) la 21 de milioane de dolari (18 milioane de euro)”, a precizat Pierre Krohenbühl, exprimându-şi satisfacţia în legătură cu acest „rezultat foarte încurajator”.

El a mulţumit UE, dar mai ales Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului şi Kuweitului, care au contribuit fiecare cu câte 50 de milioane de dolari. Cele 200 de milioane de dolari contribuţie din partea acestor patru ţări reprezintă „aproape jumătate din suma strânsă anul acesta”, a subliniat Krohenbühl.

SUA au fost în mod tradiţional cel mai mare contributor al UNRWA, însă administraţia lui Donald Trump a anunţat în august că îşi suspendă finanţările către aceasta, criticând modul în care agenţia operează şi calculează numărul de refugiaţi palestinieni şi denunţând caracterul „părtinitor” al activităţilor sale.

Între altele, Washingtonul a decis să anuleze cele peste 200 de milioane de dolari ajutor destinat Cisiordaniei ocupate şi Fâşiei Gaza, adică aproape jumătate din fondurile iniţial prevăzute pentru palestinieni pentru anul fiscal 2018.

Citește și : Autorităţile germane monitorizează 767 de potenţial islamişti

UNRWA a furnizat ajutor palestinienilor care au fost alungaţi din casele lor sau care au fugit de războiul din 1948, la înfiinţarea statului Israel, precum şi descendenţilor acestora.

Israelul şi SUA se opun ca palestinienii să poată transmite statutul de refugiat copiilor lor, dorind să reducă numărul de persoane ce beneficiază de un ajutor din partea UNRWA, ceea ce palestinienii denunţă ca fiind o încălcare a drepturilor lor.