DISTRIBUIȚI
Middle East Monitor

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de proiectul anunţat de primarul Ierusalimului de a o alunga din oraşul unde acţionează în partea estică anexată, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UNRWA explică, într-un comunicat, că operează ‘în conformitate’ cu Carta şi cu rezoluţiile ONU, dar şi în baza unui acord cu statul Israel, ‘ce rămâne în vigoare’.


Citește și : Macedonia: Pedeapsa cu doi ani de închisoare pentru abuz de putere, confirmată pentru fostul premier Gruevski

Agenţia se declară ‘hotărâtă să continue o muncă recunoscută ca importantă’ şi subliniază că dispune de un mandat specific din partea ONU pentru ‘a acorda protecţie şi asistenţă refugiaţilor din Palestina în teritoriul palestinian ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est’.

Joi, municipalitatea din Ierusalim a comunicat că a elaborat un ‘plan detaliat’ pentru evacuarea UNRWA şi a-i lua locul în serviciile pe care aceasta le oferă în Ierusalimul de Est, fie că e vorba de şcoli, clinici sau strângerea deşeurilor.

Punerea în aplicare a planului ridică unele întrebări, dat fiind că actualul primar, Nir Barkat, nu candidează pentru un nou mandat în alegerile de pe 30 octombrie.

Barkat a explicat însă, în comunicatul de joi, că decizia administraţiei americane de a tăia fondurile UNRWA ‘creează o ocazie rară’.

‘Punem capăt minciunii ce o constituie ‘problema refugiaţilor palestinieni’ şi manevrelor care vizează să instaureze o suveranitate în interiorul unei alte suveranităţi’, a declarat el.

Toate şcolile UNRWA din Ierusalimul de Est vor fi închise la sfârşitul anului şcolar, în vara lui 2019, iar elevii vor fi distribuiţi în anul următor în instituţiile municipalităţii, spune aceasta. Primarul vrea să recurgă la exproprieri, rezilieri de contracte de închiriere şi transfer de activităţi spre alte structuri.

Citește și : Juncker avertizează: Există riscul unui război în Balcani!

UNRWA asigură servicii pentru milioane de palestinieni în teritoriile palestiniene şi în regiune.

În Ierusalimul de Est, agenţia operează mai multe şcoli şi clinici, mai ales în tabăra de la Chouafat, unde estimează că trăiesc în jur de 24.000 de persoane.

Potrivit unei surse apropiate agenţiei, UNRWA are peste 600 de angajaţi în Ierusalimul de Est.