DISTRIBUIȚI
Middle East Monitor

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a lansat un apel de donaţii pentru a-şi menţine bugetul de 1,2 miliarde de dolari în 2019 după retragerea anul trecut a principalului contributor, SUA, transmite AFP, potrivit agerpres.

Agenţia se confrunta cu un deficit de 446 milioane de dolari după decizia preşedintelui american Donald Trump de retragere a sprijinului pentru UNRWA.


Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

‘Campania (de finanţare) de anul trecut a fost încoronată de succes’, a afirmat comisarul general al UNRWA, Pierre Kraehenbuehl, la Geneva.

‘Am reuşit să acoperim golul (…) de 446 milioane de dolari (…) graţie mobilizării remarcabile şi generoase a statelor membre şi a altor’ contributori, le-a declarat el reporterilor.

Uniunea Europeană, urmată de Germania şi de Arabia Saudită, au fost cei mai importanţi donatori. În total, 40 de guverne au răspuns pozitiv apelului.

Kraehenbuehl a precizat că a venit la Geneva pentru a le solicita statelor ONU să-şi reînnoiască ‘contribuţiile extrem de generoase’ de anul trecut, astfel încât să permită menţinerea ajutorului pentru cei în jur de 5,4 milioane de palestinieni înregistraţi la UNRWA.

Şeful agenţiei a dezvăluit că a primit deja semnale din partea mai multor state, printre care şi Franţa, că intenţionează să-şi majoreze contribuţia în acest an.

El a precizat că în jur de 750 milioane de dolari vor fi folosiţi pentru asigurarea unor servicii-cheie, precum funcţionarea a 711 şcoli unde învaţă 535.000 de copii cu vârste între 6 şi 16 ani.

Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

UNRWA a fost creată în 1950 pentru a acorda asistenţă celor peste 750.000 de palestinieni refugiaţi sau expulzaţi în războiul din 1948, precum şi descendenţilor lor.

Administraţia Trump critică modul în care UNRWA operează şi în care calculează numărul de refugiaţi palestinieni.

Israelul şi SUA se opun dreptului palestinienilor de a-şi transmite statutul de refugiat copiilor lor. Cele două state doresc reducerea numărului de beneficiari ai ajutorului UNRWA, ceea ce palestinienii denunţă ca fiind o încălcare a drepturilor lor.