DISTRIBUIȚI
Middle East Monitor

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), organizaţie confruntată cu un deficit bugetar cronic, a lansat un apel de strângere a 1,6 miliarde de dolari pentru 2023, informează AFP, potrivit agerpres.

Din această sumă, 848 milioane de dolari sunt destinate să susţină serviciile de bază, precum cele de sănătate şi educaţie, iar 781,6 milioane sunt necesare pentru finanţarea operaţiunilor de urgenţă în Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria şi Liban.


Citeşte şi: Phenianul este IZOLAT din cauza unei ‘boli respiratorii’

‘UNRWA continuă să joace un rol indispensabil în viaţa a milioane de refugiaţi palestinieni. Ne străduim să menţinem furnizarea de servicii de bază într-un context financiar şi politic incredibil de dificil’, a subliniat comisarul general al agenţiei, Philippe Lazzarini, într-un comunicat.

‘Refugiaţii palestinieni – una dintre comunităţile cele mai defavorizate din regiune – sunt confruntaţi cu provocări fără precedent şi depind tot mai mult de UNRWA pentru serviciile de bază şi, în anumite cazuri, pentru a supravieţui’, a arătat el.

Potrivit UNRWA, majoritatea refugiaţilor palestinieni trăiesc de acum sub pragul de sărăcie şi mulţi dintre ei depind de ajutorul umanitar al agenţiei.

Apelul de urgenţă lansat marţi solicită 311,4 milioane de dolari pentru Gaza, 32,9 milioane pentru Cisiordania, 247,2 milioane pentru Siria, 160 milioane pentru Liban şi 28,8 milioane pentru Iordania.

Provocările acumulate în 2022 – ‘subfinanţarea, crizele globale concurente, inflaţia, perturbările în lanţurile de aprovizionare, dinamica geopolitică şi creşterea vertiginoasă a nivelurilor de sărăcie şi de şomaj în rândul refugiaţilor palestinieni’ – au pus agenţia ONU la grea încercare.

‘Tocmai am revenit din Siria, unde am fost martorul direct al unei suferinţe şi al unei disperări de nedescris. Situaţia refugiaţilor palestinieni în această ţară se reflectă, din nefericire, în alte părţi, precum Liban şi Gaza, unde refugiaţii palestinieni au ajuns la capătul resurselor’, a comentat Lazzarini. ‘Mulţi mi-au spus că tot ceea ce cereau era să poată duce o viaţă demnă. Nu înseamnă să ceri mult’, a subliniat el.

Citeşte şi: Pentagonul are capacitatea de a riposta la ameninţări în pofida unui deficit de stocuri – Black News

Criza economică traversată de Liban începând din 2019, una dintre cele mai grave din epoca modernă, a dat o lovitură dură celor mai vulnerabile comunităţi, printre care refugiaţii palestinieni. Potrivit UNRWA, rata de sărăcie în rândul lor, care se cifra la aproape 70% la începutul lui 2022, a ajuns acum la 93%.

UNRWA a fost înfiinţată în 1949, la un an după crearea statului Israel, pentru ajutorarea celor peste 750.000 de palestinieni care au fugit sau au fost expulzaţi în timpul războiului din 1948, precum şi a descendenţilor lor.