DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în perioada 2021-2024 cu suma de 600 de milioane de euro sub formă de investiții și intervenții pentru reformarea unor domenii cheie. Banii vor fi alocați în baza unui plan de recuperare economică , informează mediafax.

Anunțul privind aprobarea planului a fost făcut de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.


Citește și : Rata deceselor de covid în UK atinge cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni

„Vești bune de la Bruxelles. Acum câteva ore, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova, ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei mele la Bruxelles, în ianuarie.

Planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați”, a anunțat Maia Sandu.

Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova conține strategii pentru domeniile finanțe, economie, educație, piața muncii și justiție.

Citește și : Comisia Europeană vrea să consolideze libera circulaţie prin aderarea Românie, Croaţiei şi Bulgariei la Schengen

„Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și ÎMM-uri; infrastructură; educație și angajare pe piața muncii; și reforma statului de drept și a justiției. În același timp, fondurile anunțate – cele până la 600 de milioane de euro – vor fi oferite în baza unor condiționalități stricte convenite de Uniunea Europeană și Republica Moldova. Apreciez efortul Comisiei Europene, în special al Președintei Ursula von der Leyen și al Comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi și al echipei sale, pentru finalizarea rapidă a acestui plan”, a precizat Maia Sandu.