DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a fixat obiectivul ca Uniunea Europeană să primească ‘cel puţin 50.000’ de refugiaţi în doi ani direct din ţările Africii, Orientului Mijlociu şi Turcia, pentru a oferi o alternativă ‘sigură şi legală’ la periculoasa traversare a Mării Mediterane, informează AFP.

Executivul european ‘recomandă un nou program de reinstalare, pentru a aduce în Europa cel puţin 50.000 dintre persoanele cele mai vulnerabile, care au nevoie de o protecţie internaţională, în următorii doi ani’, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.


Citeşte şi: 11 ruşi au fost arestaţi în Spania pentru SPĂLARE de BANI prin intermediul unui club de fotbal

Un buget de 500 de milioane de euro ‘a fost pus deoparte’ pentru a susţine statele membre ce vor accepta să primească refugiaţi, conform calculului de 10.000 de euro pentru o persoană.

‘O atenţie sporită ar trebui să fie acordată reinstalării’ de persoane din ‘Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad şi Etiopia’, a insistat executivul UE, încurajând în acelaşi timp ţările europene să continue reinstalările de refugiaţi din Turcia şi Orientul Mijlociu.

Noul obiectiv a fost fixat de Bruxelles în aceeaşi zi în care s-a încheiat programul de ‘relocare’ a solicitanţilor de azil dinspre Italia şi Grecia. Acest program a permis repartizarea a circa 29.000 de persoane în doi ani în UE, dinspre cele două ţări mediteraneene, dintr-un obiectiv iniţial de 160.000.

Citeşte şi: Un orăşel din Anglia a fost parţial EVACUAT din cauza unui obiect suspect – FOTO/VIDEO

Însă, contrar acestor cote de ‘relocare’, care au fost decise de ţările UE printr-un vot majoritar cu preţul unor vii controverse, ‘reinstalările’ din ţări terţe evocate miercuri de Comisia Europeană ţin de alegerea discreţionară a statelor membre. Prin urmare, Bruxellesul nu le poate obliga să primească refugiaţi.

În decursul ultimilor doi ani, ţările europene au procedat la ‘reinstalarea’ a 23.000 de refugiaţi, majoritatea din Turcia şi Orientul Mijlociu, în cadrul programelor care de asemenea se încheie.