DISTRIBUIȚI
112.International

Uniunea Europeană trebuie să lase uşa deschisă extinderii sale pentru a prospera, a supravieţui şi a fi competitivă economic faţă de alte superputeri globale, iar noii membri vor oferi Europei potenţial economic şi demografic sporit şi de aceea ţărilor din Parteneriatul Estic trebuie să li se ofere perspective de aderare la UE, a declarat miercuri preşedintele polonez Andrzej Duda, într-o întrevedere cu omologul său georgian Giorgi Margvelaşvili, aflat în vizită la Varşovia, transmite agerpres .

”Astăzi, este în interesul Poloniei şi nu doar al ei, cred că este interesul întregii Europe, să lase deschisă uşa Uniunii Europene. UE trebuie să arate că este pregătită pentru a primi noi membri care doresc să intre, care îşi afirmă intenţia de se alătura Uniunii după ce vor fi îndeplinit criteriile de aderare”, a subliniat şeful statului polonez.


Citiți și : Preşedintele chinez a spus ce aşteptări are de la vizita lui Donald Trump

El a estimat că Uniunea Europeană este afectată de criză, aşa cum a arătat dosarul Brexit, şi că procesul de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar va dura mai mulţi ani. ”Să nu ne amăgim, Brexit-ul slăbeşte grav Uniunea Europeană”, a afirmat Duda.

În opinia sa, o eventuală închidere a uşilor UE faţă de noi membri după ieşirea Marii Britanii din organizaţie ar însemna ‘începutul sfârşitului’ pentru UE.

Varşovia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Parteneriatului Estic al UE, program care include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina şi are drept scop aducerea sistemelor economice şi politice din aceste ţări mai aproape de standardele europene.