DISTRIBUIȚI
Facebook

Miniştrii de externe din ţările Uniunii Europene, reuniţi luni la Luxemburg, şi-au reafirmat sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul, în ciuda criticilor preşedintelui american Donald Trump, şi au cerut Congresului Statelor Unite să nu impună din nou sancţiuni împotriva Teheranului, informează Reuters, potrivit agerpres. 

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat vineri că nu certifică respectarea de către Iran a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) semnat în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi de Germania. El a anunţat o strategie americană mai dură faţă de Teheran. El nu a retras SUA din acordul care prevede îngheţarea programului nuclear militar al Iranului în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale, dar a susţinut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate. Preşedintele a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancţiunilor respective.


Citeşte şi: Asasinat cu substrat politic în Malta – Cea mai cunoscută jurnalistă de investigaţii a fost UCISĂ în explozia unei bombe

Miniştrii europeni de externe au afirmat că nerespectarea acordului ar putea avea consecinţe grave pentru pacea în regiune şi ar submina eforturile de a ţine sub control programul de înarmare al Coreei de Nord.

„Ca europeni, cu toţii suntem foarte îngrijoraţi că decizia preşedintelui SUA ar putea să ne readucă la o confruntare militară cu Iranul”, a declarat reporterilor şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel.

După o şedinţă cu uşile închise cu Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, miniştrii au dat publicităţii o declaraţie comună în care arată că Uniunea Europeană „se angajează să continue implementarea completă şi eficace a JCPOA”. Eu au arătat că acordul este vital pentru deschiderea pieţei iraniene pentru investitorii europeni.