DISTRIBUIȚI
EUNAFOR MED

Uniunea Europeană a decis miercuri să suspende temporar desfăşurarea mijloacelor sale navale pentru salvarea migranţilor în largul coastelor Libiei, care a început în 2015 în cadrul misiunii militare Sophia, a declarat un responsabil european, citat de France Presse, potrivit agerpres.

„În acest stadiu nu a fost găsită nicio soluţie la problema debarcări” migranţilor salvaţi, a declarat acelaşi responsabil, sub rezerva anonimatului, în contextul în care Italia a cerut o schimbare a regulilor care impun debarcarea în porturile sale.


Citește și: Theresa May și-ar putea anunța demisia

Un acord a fost încheiat între cele 28 de ţări membre ale UE pentru a prelungi cu şase luni misiunea militară Sophia, până în septembrie 2019, dar fără această componentă navală – debarcarea migranţilor salvaţi – care constituie un aspect esenţial.

„Operaţiunea Sophia este o operaţiune navală. Este clar că, fără mijloacele maritime, ea nu va mai putea să aplice în mod eficient mandatul său”, a recunoscut oficialul european.

Prelungirea misiunii vizează alte două aspecte: patrulele aeriene pentru reperarea ambarcaţiunilor cu migranţi şi instruirea gărzilor de coastă libiene pentru combaterea traficului cu fiinţe umane.

Acordul, a adăugat acelaşi oficial, urmează să facă obiectul, probabil până la sfârşitul zilei, a adoptării oficiale de către Consiliul UE (organism reprezentând statele membre).

Citește și: Un Boeing 737 MAX a aterizat de urgență pe un aeroport din Florida

Sub comandă italiană, cartierul general al misiunii este Roma, iar marina italiană este extrem de implicată în operaţiunile desfăşurate în largul Libiei, ţară de unde pleacă ambarcaţiunile încărcate cu solicitanţi de azil.

Dar coaliţia antisistem la putere în Italia din 2018 cere o schimbare a regulilor care impun debarcarea naufragiaţilor salvarea de către navele Sophia în porturile italiene.

Oficialii europeni susţin că timp de patru ani în cadrul desfăşurării misiunii Sophia au fost salvate zeci de mii de vieţi omeneşti în Mediterana Centrală, notează AFP.