DISTRIBUIȚI
m.bianet.org

Uniunea Europeană este ”serios îngrijorată” de decizia prin care SUA au revocat viza procuroarei Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, pentru că aceasta intenţionează să investigheze posibile crime de război ce ar fi fost comise de armata americană în Afganistan, transmite sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Washingtonul a anunţat luna trecută restricţii de viză de intrare în SUA pentru a încerca să împiedice orice anchetă a CPI asupra militarilor americani. CPI a confirmat vineri că viza procuroarei a fost revocată de către autorităţile americane.


Citește și : Ebola în RD Congo: Bilanţul a crescut la 700 de morţi

Uniunea Europeană ”susţine deplin CPI şi independenţa sa” şi aşteaptă ca SUA să-şi respecte ”obligaţiile internaţionale” faţă de această instituţie care ”joacă un rol cheie împotriva impunităţii”, a menţionat Comisia Europeană într-un comunicat.

CPI nu a decis încă dacă va iniţia o investigaţie în Afganistan.

Statele Unite au refuzat mereu să adere la CPI, considerând că această instituţie este un pericol pentru suveranitatea lor naţională şi că sistemul american are proceduri solide pentru sancţionarea unor conduite necorespunzătoare în cazul militarilor americani.

Citește și : Afganistan: Două explozii în provincia Jalalabad; cel puțin trei morți