DISTRIBUIȚI

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hann, a afirmat că Uniunea Europeană este ”foarte încrezătoare” în posibilitatea de soluţionare până în iulie a disputei dintre Atena şi Skopje pe tema viitoarei denumiri a fostei republici iugoslave Macedonia, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

Negocierile s-au intensificat în ultimele luni între cele două capitale în legătură cu această dispută, care le înveninează relaţiile de la declararea independenţei de către micul stat după destrămarea fostei Iugoslavii.


Citeşte şi: Guantanamo este PREGĂTITĂ să primească noi deţinuţi

Deoarece Grecia are în nord regiunea Macedonia, Atena consideră că acest nume face parte din patrimoniul său cultural şi se teme în legătură cu eventuale pretenţii ale Skopje asupra acestei provincii de frontieră, considerată drept centrul imperiului lui Alexandru cel Mare (sec. al IV-lea Î.Hr.).

Întrebat la Sofia despre şansele de rezolvare a acestui diferend până la încheierea preşedinţiei bulgare a UE, pe 30 iunie, Johannes Hann s-a declarat ”foarte încrezător”.

În Bulgaria se încheie vineri lucrările unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din ţările UE şi din ţările Balcanilor de Vest.

Prezent la Sofia, ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov, a estimat că mai sunt încă multe de făcut înainte de a se ajunge la un compromis.

Citeşte şi: Tăntălăul şi gogomanul. Doi chinezi sunt cei mai proşti hoţi din istorie – VIDEO

La începutul lunii februarie, premierul macedonean Zoran Zaev declara că este gata să accepte ”o desemnare geografică pentru nume”, care ar putea fi, potrivit presei locale, ”Macedonia Superioară”, ”Macedonia de Nord” sau ”Macedonia-Skopje”.

Pe 4 februarie, zeci de mii de persoane care se opun unui compromis pe tema viitoarei denumiri a Macedoniei au manifestat la Atena.

Din cauza veto-ului Atenei, conflictul a închis porţile aderării Macedoniei la Uniunea Europeană şi la NATO. Skopje contează pe o reglementare a acestei dispute pentru a debloca negocierile sale de aderare la UE. Dimitrov a subliniat vineri că ţara sa ”depune toate eforturile posibile pentru a obţine o decizie” privind data de lansare a negocierilor până la încheierea preşedinţiei bulgare a UE.