DISTRIBUIȚI
afp

Uniunea Europeană (UE) şi-a restabilit ”o prezenţă minimă” la Kabul, cu scopul de a facilita trimiterea de ajutoare umanitare în Afganistan, o ţară devastată de război şi recucerită în vară de către talibani, relatează AFP, scrie news.ro

”Prezenţa noastră minimă la Kabul nu trebuie în niciun caz să fie considerată o recunoaştere” a regimului aflat la putere, a subliniat, joi, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

”Acest lucru a fost semnalat în mod clar autorităţilor” regimului taliban, a precizat el.

Ministerul afgan de Externe a evocat anterior, printr-un purtător de cuvânt care s-a exprimat pe Twitter, o redeschidere a ”unei ambasade” a UE şi ”o prezenţă permanentă la Kabul” pentru prima oară după cinci luni.

Un diplomat european, contactat de AFP în capitala afgană, a nuanţat, evocând o prezenţă diplomatică care se numeşte Delegaţia Uniunii Europene, nstalată de la începutul săptămânii.

”UE a început să restabilească o prezenţă minimă a personalului internaţional al Delegaţiei sale”, potrivit lui Peter Stano.

Obiectivul, a precizat el, este o ”facilitare a trimiterii unor ajutoare umanitare şi supravegherea situaţiei umanitare”.

Nicio ţară nu a recunoscut, până în prezent, Guvernul taliban.

Comunitatea internaţonală aşteaptă să vadă cum intenţionează să guverneze Afganistanul aceşti fundamentalişti islamişti, după ce au călcat în picioare drepturile omului în timpul prmului lor regim, în perioada 1996-2001.

Talibanii dau asigurări că sunt moderaţi, însă femeile nu au acces la locuri de muncă publice, iar şcolile secundare pentru fete rămân închise.

Mai multe ţări, între care Pakistanul, Rusia, China, Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Iranul, şi-au păstrat ambasadele deschise la Kabul după ce talibanii au preluat puterea, la jumătatea lui august, însă fără să le recunoască Guvernul.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

Diplomaţiile occidentale au început să-şi evacueze personalul încă din prmul semestru al lui 2021, după ce trupele americane au lansat operaţiuni în vederea unei retrageri definitive din Afganistan.

Această retragere s-a încheiat la sfârşitul lui august cu evacuarea haotică a 120.000 de oameni, după recucerirea-fulger a ţării de către talibani.