DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Uniunea Europeană se opune unei ofensive a Turciei în nord-estul Siriei întrucât ”o reluare a ostilităţilor ar submina eforturile iniţiate pentru soluţionarea acestui conflict”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene, potrivit AFP, scrie agerpres.

”Orice reluare a ostilităţilor va exacerba suferinţele poporului sirian, va implica deplasări de populaţii şi va eroda eforturile politice angajate pentru soluţionarea acestui conflict”, a explicat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.


Citește și : SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

Această luare de poziţie a UE are loc la două zile după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni ”la sol şi în aer” în Siria contra miliţiilor kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerate de Ankara organizaţie teroristă.

”Noi ne-am pregătit, am elaborat planurile de acţiune, am dat instrucţiunile necesare”, a declarat şeful statului turc într-un discurs televizat, adăugând că ofensiva ar putea începe în curând.

Erdogan afirmase marţi că Turcia îşi va pierde răbdarea faţă de SUA în legătură cu crearea unei ”zone de securitate” în nord-estul Siriei, prevăzută în conformitate cu un acord convenit de Washington şi Ankara în luna august.

Forţele democratice siriene (FDS) sunt formate din combatanţi arabi şi kurzi pe care ţările occidentale se bazează pentru neutralizarea forţelor grupării Statul Islamic din nord-estul Siriei şi din Irak. Componenta kurdă a acestei coaliţii, Unităţile de protecţie a poporului (YPG), este însă considerată de Ankara drept grupare teroristă.

Citește și : Coreea de Nord respinge orice dialog pe dosarul nuclear atât timp cât SUA nu îşi schimbă atitudinea

Preşedintele turc a ameninţat în mai multe rânduri cu lansarea unei ofensive transfrontaliere. El speră că va putea folosi ”zona de securitate” din nordul Siriei pentru a putea repatria aproximativ 2 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi în prezent în Turcia.