DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană a salutat marţi decizia autorităţilor ruse de a abandona urmărirea penală împotriva jurnalistului de investigaţii Ivan Golunov, dar şi-a exprimat regretul faţă de obstrucţionările libertăţii presei în Rusia, a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, citat de AFP, ptrivit agerpres.

Decizia de se renunţa la acuzaţii este o „soluţie pozitivă”, dar „detenţia sa şi arestul la domiciliu nu au făcut decât să agraveze o tendinţă deja îngrijorătoare în ceea ce priveşte libertatea presei în Federaţia Rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt.


Citește și : Macron avertizează cu privire la un nou război : ‘Cred că haosul este aici’

Uniunea Europeană aşteaptă o „anchetă aprofundată” asupra acestui caz, a anunţat el.

„Acuzaţiile împotriva lui Golunov sunt similare acuzaţiilor îndoielnice pentru trafic de droguri emise împotriva militanţilor pentru drepturile omului şi jurnaliştilor” în Rusia, a subliniat purtătorul de cuvânt.

„Informaţiile despre brutalităţile poliţieneşti împotriva lui Golunov în cursul arestării sale şi în timpul detenţiei sunt de asemenea foarte preocupante”, a adăugat el.

„Libertatea de expresie est un drept uman fundamental; jurnaliştii trebuie să fie liberi să-şi facă munca”, a conchis el.

Citește și : Statele membre UE consideră justificată demararea unei proceduri disciplinare împotriva Italiei