DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Uniunea Europeană şi-a reafirmat luni seara poziţia prin care susţine caracterul ilegal al activităţilor israeliene de colonizare a teritoriilor palestiniene ocupate din Cisiordania, care afectează perspectivele unei păci durabile, în contextul în care SUA au anunţat că nu mai consideră că aceste colonii contravin prevederilor dreptului internaţional, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

„UE cheamă Israelul să pună capăt tuturor activităţilor de colonizare, conform obligaţiilor sale ca putere ocupantă”, a afirmat într-o declaraţie şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.


Citește și : Maria Butina, invitată să lucreze la biroul comisarului rus pentru drepturile omului

Această reacţie survine după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat luni susţinerea SUA pentru dreptul Israelului de a stabili colonii în Cisiordania ocupată, abandonând poziţia adoptată în urmă cu 40 de ani, conform căreia aceste colonii „contravin dreptului internaţional”.

„Poziţia UE în privinţa politicii de colonizare israeliană în teritoriile ocupate este clară şi rămâne neschimbată”, a subliniat Mogherini.

„Toate activităţile de colonizare sunt ilegale în temeiul dreptului internaţional şi subminează viabilitatea soluţiei celor două state şi perspectiva unei păci durabile, aşa cum este reafirmată de rezoluţia 2334 a Consiliului de Securitate al ONU”, a subliniat Federica Mogherini, referindu-se la rezoluţia care a declarat că aceste colonii reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.

Citește și : China somează SUA să înceteze provocările militare în Marea Chinei de Sud