DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Uniunea Europeană a reluat negocierile pentru a se alătura Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care stabileşte drepturile fundamentale ale omului aplicabile în cea mai mare parte a Europei, relatează dpa, potrivit agerpres.

Cele 27 state membre ale UE fac deja parte din Convenţie, dar blocul comunitar ca atare nu, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă UE însăşi le încalcă drepturile.


Citește și : Moscova cere Ankarei ‘să nu pună gaz pe foc’ în conflictul din Nagorno-Karabah

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), principala instanţă comunitară, a blocat în trecut aderarea UE la Convenţie.

Convenţia este administrată de Consiliul Europei, un organism paneuropean separat axat pe drepturile omului şi democraţie.

CJUE, într-un aviz controversat din 2014, a estimat că un acord de aderare negociat între UE şi Consiliul Europei este în contradicţie cu tratatele fondatoare ale blocului comunitar şi ar putea afecta autonomia sistemului legal al celor 27.

Noile negocieri ar urma să dureze până vineri.

„Aderarea va contribui la garantarea coerenţei şi omogenităţii între dreptul UE şi sistemul Convenţiei”, au declarat într-un comunicat comun secretarul general al CoE, Marija Pejcinovic Buric, şi vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

Citește și : Autoritățile din Kuweit DEZMINT decesul emirului Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah

„De asemenea, va face în aşa fel încât UE să fie supusă aceleiaşi supravegheri internaţionale în materie de respectare a drepturilor omului ca şi cele 27 de state membre şi alte 20 de ţări din Consiliul Europei care nu sunt în UE”, se mai menţionează în comunicatul citat.

Toate statele europene importante – cu excepţia Belarus şi a Kosovo, o ţară care nu este recunoscută de cinci state UE, printre care şi România – sunt membre ale Consiliului Europei şi supuse acestei Convenţii.