DISTRIBUIȚI
EPP Group

Liderii statelor din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles, au decis ca negocierile de aderare cu Macedonia şi Albania să fie lansate până la finalul lui 2019 dacă ambele ţări aspirante înregistrează suficiente progrese în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, transmite vineri agenţia de presă Reuters, conform agerpres.

Într-o declaraţie dată publicităţii vineri, liderii statelor din UE afirmă că susţin acordul convenit marţi la nivel ministerial de a analiza progresele Macedoniei şi Albaniei în iunie 2019, pentru a deschide negocierile de aderare cu ocazia unei conferinţe organizate către finalul anului viitor.


Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj

Deşi nu a existat o dezbatere pe acest subiect în summitul UE desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles, declaraţia consolidează un compromis între statele membre pentru a menţine speranţele ţărilor din Balcanii Occidentali, dar în acelaşi timp condiţionează lansarea negocierilor de reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.

Franţa şi Olanda au solicitat progrese suplimentare în aceste domenii, în pofida sprijinului exprimat de alte 25 de state membre şi de Comisia Europeană pentru a se da ‘undă verde’ începerii negocierilor.

Citeşte şi: Baie de sânge în campania electorală din Mexic. 133 de politicieni au fost ucişi

Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia speră să devină membre ale Uniunii Europene.

Negocierile de aderare cu Serbia şi Muntenegru sunt în desfăşurare. Albania, care este deja membră a NATO, şi Macedonia, care a ajuns recent la un acord cu Atena privind denumirea oficială a fostei republici iugoslave, au obţinut sprijinul Comisiei Europene, care a recomandat începerea negocierilor de aderare cu autorităţile de la Skopje şi Tirana.