DISTRIBUIȚI
Italian soldiers attend the opening ceremony of NATOs large scale exercise Trident Juncture 2015 at the Italian Air Force Base in Trapani, Sicily. AFP PHOTO / MARCELLO PATERNOSTRO (Photo credit should read MARCELLO PATERNOSTRO/AFP/Getty Images)

Liderii statelor membre ale Blocului comunitar au aprobat marți 13 proiecte pentru dezvoltarea unor sisteme europene de apărare, independente de cele desfășurate în colaborare cu Statele Unite în cadrul NATO, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Planurile, aprobate de miniștrii de Apărare ai statelor membre, reuniți la Bruxelles, prevăd realizarea unor nave de patrulă maritimă, a unui echipament de bruiaj electronic pentru aeronave și a unei tehnologii de monitorizare a rachetelor balistice.


Citește și : Iranul acuză statele europene de ipocrizie în privinţa programului său nuclear

Negocierile privind proiectele de apărare europeană s-au desfășurat pe parcursul mai multor luni, decizia de adoptare a acestora urmând apelului făcut de președintele francez Emmanuel Macron, în urmă cu o săptămână, la consolidarea cooperării statelor europene în domeniul apărării, după ce a apreciat că Alianța Nord-Atlantică este „pe moarte”.

Alte 47 de proiecte europene pentru apărare se află în lucru în acest moment, ca urmare a semnării unui pact de către Franța, Germania și alte 23 de state membre ale Blocului comunitar, la sfârșitul anului 2017, în urma deciziei Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană.

Citește și : Peter Szijjarto: Respectul pentru istorie nu este revizionism