DISTRIBUIȚI
Reuters

Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista ţărilor ai căror cetăţeni sunt autorizaţi să intre pe teritoriul său, fie că sunt vaccinaţi sau nu împotriva COVID-19, transmite AFP, citând un comunicat al Consiliul UE, potrivit agerpres.

Lista, revizuită în mod regulat, se limita din ianuarie la şase ţări: Australia Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud şi Thailanda. China figurează şi ea, dar cu condiţia de reciprocitate, neîndeplinită deocamdată.


Citeşte şi: Pentagonul se teme de tot ce-i mai rău! Racheta chinezilor se poate prăbuşi într-o zonă populată – Black News

În stabilirea acestei liste, UE se bazează ‘pe situaţia epidemiologică şi răspunsul global la COVID-19, ca şi pe fiabilitatea informaţiilor şi a surselor de date disponibile’, se menţionează în comunicat.

‘Reciprocitatea trebuie de asemenea să fie luată în calcul caz cu caz’, adaugă sursa citată.

Potrivit statisticilor oficiale, aproape 5 milioane de israelieni, adică peste jumătate din populaţia ţării, au primit deja două doze de vaccin Pfizer-BioNTech în schimbul unui acord de partajare de date medicale încheiat între Israel şi gigantul farmaceutic american.

Autorităţile statelor UE rămân responsabile de ridicarea restricţiilor de călătorie pentru ţările de pe lista respectivă şi pot decide ‘în deplină transparenţă’ să nu o facă ‘decât progresiv’, reaminteşte Consiliul UE, care îi reprezintă pe Cei 27.

Odată cu apropierea sezonului estival, Comisia Europeană a propus luni extinderea listei şi a recomandat deschiderea frontierelor pentru călătorii care au primit ultima doză a unui vaccin anti-COVID-19 autorizat la nivelul Uniunii.

Citeşte şi: IFPMA este ‘dezamăgită’ de suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19 – Black News

Chiar dacă frontierele externe ale UE sunt închise din martie 2020 pentru călătoriile neesenţiale, unele state, foarte dependente de turism, prevăd să se redeschidă ori s-au redeschis deja pentru călătorii din afara Uniunii, cu anumite condiţii.

UE pregăteşte de asemenea crearea unui certificat sanitar european, pe care îl doreşte operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie, pentru a facilita reluarea liberei circulaţii la nivelul blocului comunitar.