DISTRIBUIȚI
The Economist

Uniunea Europeană a făcut apel din nou marţi la organizarea de alegeri ”libere şi corecte” în Venezuela, cu două zile înainte ca preşedintele Nicolas Maduro să înceapă un nou mandat de şase ani, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Considerăm că alegerile prezidenţiale din 2018 nu au fost nici libere, nici credibile. Uniunea Europeană cere noi alegeri libere şi corecte”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei europene, Maja Kocijancic.


Citește și : Francezii au făcut chetă pentru boxerul arestat la proteste. Suma strânsă a surprins până şi guvernul de la Paris

Preşedintele Maduro va începe joi un al doilea mandat de şase ani în Venezuela, suspectat de nelegitimitate, ceea ce a dus la o şi mai mare izolare internaţională, într-o ţară ce trece prin cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă.

Purtătoarea de cuvânt a reiterat poziţia UE, care a impus sancţiuni unui număr de 18 funcţionari venezueleni, din cauza deteriorării situaţiei democratice în această ţară, estimând că ”o soluţie paşnică, politică şi democratică” este ”unica modalitate” de a ieşi din criza în care se află ţara.

Maduro va depune jurământul în faţa Tribunalului Suprem Electoral, nu în faţa Parlamentului, singura instituţie controlată de către opoziţie, după realegerea sa, pe 20 mai, în cadrul unui scrutin contestat de către opoziţie, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada şi 12 ţări din America Latină.

Cu excepţia Mexicului, 12 ţări din America Latină, precum şi Canada, membre ale Grupului de la Lima, au făcut apel pe 4 ianuarie la Maduro să renunţe la cel de-al doilea mandat şi să transfere puterea către Parlament, ceea ce Caracasul a denunţat a fi o lovitură de stat.

Citește și : Austria va accepta dubla cetăţenie pentru cetăţenii săi din Marea Britanie