DISTRIBUIȚI
Facebook

Uniunea Europeană este gata să sporească sprijinul financiar pentru Republica Moldova, a declarat luni, la Bruxelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, într-o conferinţă de presă comună cu premierul moldovean Maia Sandu, cu ocazia celui de-al cincilea Consiliu de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Cu toate acestea, sprijinul financiar european pentru Chişinău rămâne condiţionat de realizarea reformelor în Republica Moldova, a subliniat Mogherini.


Citește și : Orban: Ungaria va RĂMÂNE membră a Uniunii Europene

‘Sprijinul nostru va rămâne condiţionat de progresul reformelor. Suntem gata să sporim atât sprijinul financiar, cât şi pe cel de consultare şi sperăm să putem debloca în curând prima tranşă a asistenţei financiare’, a afirmat şefa diplomaţiei europene. ‘Toate sunt un semnal faţă de reformele pe care le-aţi făcut deja’, a spus ea, adresându-se prim-ministrului moldovean.

Federica Mogherini s-a referit şi la reglementarea transnistreană, spunând că este nevoie de noi progrese la negocierile în formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA ca observatori).

‘Uniunea Europeană continuă să sprijine integritatea şi suveranitatea teritorială a Republicii Moldova şi un statut special pentru regiunea transnistreană în frontierele recunoscute internaţional ale Republicii Moldova. Negocierile ‘5+2′ au înregistrat nişte progrese, care trebuie să continue în cadrul rundei care va avea loc în Slovacia, săptămâna viitoare’, a menţionat Mogherini.

La rândul său, premierul Maia Sandu s-a angajat ca guvernul său să realizeze măsurile şi reformele promise, referindu-se în special la cele din domeniul justiţiei. În acelaşi timp, şefa executivului moldovean a mulţumit UE pentru asistenţa financiară şi cea tehnică.

Citește și : Distrugerea Israelului ‘nu mai este un vis, ci un obiectiv la îndemână’, amenință comandatul şef al Gardienilor Revoluţiei

‘Am solicitat şi am obţinut încurajări că vom fi sprijiniţi în continuare pentru a implementa această agendă ambiţioasă (…) E îmbucurătoare reconfirmarea veştii că putem obţine cele două tranşe de asistenţă macro-financiară până la sfârşitul acestui an, desigur dacă vom reuşi să îndeplinim toate condiţiile şi aceasta este intenţia noastră’, a afirmat ea.

În următoarele zile, Federica Mogherini este aşteptată să efectueze o vizită la Chişinău, conform postului de radio citat.