DISTRIBUIȚI
Reuters

Uniunea Europeană şi-a afirmat luni hotărârea de a reînnoi şi consolida parteneriatul strategic cu vecinătatea sa sudică, cu obiectivul de a aborda provocările comune, de a valorifica oportunităţile comune şi de a debloca potenţialul economic al regiunii în beneficiul populaţiei acesteia, indică un comunicat postat pe site-ul consilium.europa.eu, potrivit agerpres

Miniştrii de externe ai statelor membre au aprobat concluzii în această privinţă în cadrul reuniunii de luni a Consiliului Afaceri Externe (CAE), desfăşurată prin videoconferinţă.


Citește și : Finlanda şi-a redeschis cafenelele, barurile şi restaurantele

”Stimularea redresării socio-economice şi a creării de locuri de muncă în mod durabil şi pe termen lung în vecinătatea sudică reprezintă o prioritate comună esenţială şi piatra de temelie inovatoare a noii agende pentru Mediterana. Lucrând împreună, UE şi partenerii săi din vecinătatea sudică pot transforma provocările legate de climă şi de mediu, precum şi transformarea digitală, în oportunităţi majore de dezvoltare durabilă, contribuind la o tranziţie verde justă şi favorabilă incluziunii”, indică sursa citată.

Uniunea Europeană va utiliza toate instrumentele sale disponibile, inclusiv IVCDCI-Europa în lume şi Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (FEDD+), şi va colabora cu instituţiile financiare pentru a atinge acest obiectiv, acordând o atenţie deosebită dimensiunii umane şi oportunităţilor pentru tineri.

Citește și : Trei alpinişti ruşi au fost salvaţi de pe Muntele Annapurna din Nepal

 

De asemenea, buna guvernanţă, promovarea şi protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, instituţiile democratice şi statul de drept sunt considerate esenţiale pentru stabilitatea, securitatea şi dezvoltarea durabilă pe termen lung în regiune. UE îşi va intensifica angajamentul cu privire la aceste chestiuni şi îşi va reînnoi eforturile privind prevenirea şi soluţionarea conflictelor, precum şi privind cooperarea în materie de securitate, migraţie şi capacităţile de pregătire şi răspuns ale sistemelor de sănătate.

Blocul comunitar intenţionează să consolideze dialogul politic în zona mediteraneeană prin organizarea de reuniuni anuale ale miniştrilor de externe ai statelor membre UE şi ai partenerilor din vecinătatea sudică pentru a evalua progresele înregistrate în punerea în aplicare a noii agende pentru Mediterana.