DISTRIBUIȚI
il.ambafrance.org

Uniunea Europeană a criticat decizia Israelului de a adopta o lege privind definirea sa drept „stat-națiune al evreilor”, afirmând că aceasta va complica „soluția celor două state” în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax.

Legea prevedă că „Israelul este căminul istoric al evreilor, iar aceștia sunt singurii care dețin dreptul la autodeterminare”. De asemenea, limba ebraică devine singura limbă oficială, fiind menționat că limba arabă capătă un „statut special”.


Citeşte şi: 11 oameni au murit după scufundarea unui vapor turistic în SUA

„Suntem îngrijorați, ne-am exprimat îngrijorarea și vom continua să discutăm cu autoritățile israeliene despre acest subiect”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini.

„Am fost foarte clari în privința soluției celor două state, considerăm că este singura cale, iar orice pas care ar putea duce la complicarea sau împiedicarea acestei soluții ar trebui evitat”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Citeşte şi: Moscova cere ajutor online pentru rusoaica arestată în SUA

Legea a fost de asemenea criticată de ministrul turc de Externe, care a susținut că noua legislație încalcă principiile legii universale și drepturile cetățenilor palestinieni din Israel.

Proiectul de lege a fost aprobat în Parlamentul israelian, Knesset, cu 62 de voturi „pentru”, 55 de voturi „împotrivă” și două abțineri, în urma unor dezbateri care au durat câteva luni.