DISTRIBUIȚI
balkaneu.com

Uniunea Europeană a salutat marţi alegerile parlamentare desfăşurate paşnic şi ordonat duminică în Kosovo şi a cerut viitorului guvern de la Pristina să reia rapid programul de reforme, informează dpa, potrivit agerpres.

De asemenea, Kosovo trebuie să revină la dialogul mediat de Bruxelles pentru normalizarea relaţiilor cu Serbia, au subliniat într-o declaraţie comună şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.


Citește și : Tusk îl acuză pe BoJo că se joacă cu ‘viitorul Europei într-un joc stupid de reproşuri’

”Ne aşteptăm ca toţi actorii politici să rămână angajaţi faţă de aceste procese, care sunt esenţiale pentru viitorul Kosovo, pentru progrese pe drumul său european şi, cel mai important, în beneficiul oamenilor din Kosovo şi din întreaga regiune”, au menţionat cele două oficialităţi europene citate.

Două partide de opoziţie, Vetevendosje (Autodeterminare) şi Liga Democrată din Kosovo (LDK), s-au plasat pe primele două poziţii în urma scrutinului, punând capăt dominaţiei Partidului Democrat din Kosovo (PDK), care îl susţine pe preşedintele Hashim Thaci şi care a participat la guvernare în ultimii 12 ani.

Liderul Vetevendosje, Albin Kurti, va fi foarte probabil viitorul prim-ministru. El a fost un critic vehement al guvernelor precedente, pe care le-a acuzat de corupţie, şi a criticat dialogul mediat de UE între Belgrad şi Pristina începând din 2011, insistând că partea kosovară a făcut prea multe concesii.

Citește și : Merkel îl avertizează pe Johnson: Un acord al Brexitului este ‘extrem de improbabil’

Kosovo, populat majoritar de etnici albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din 1998-1999.

Independenţa Kosovo este recunoscută de 116 ţări, inclusiv de 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă.