DISTRIBUIȚI
Hürriyet Daily News

Uniunea Europeană a solicitat joi ”măsuri adecvate” împotriva celor vinovaţi de folosirea armelor chimice în Siria, după publicarea unui raport al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) foarte critic pentru regimul sirian, transmite France Presse, scrie agerpres.

OIAC, ce are sediul la Haga, a desemnat armata regimului condus de Bashar al-Assad drept vinovată pentru atacurile cu arme chimice comise în Siria în 2017.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Olanda

”Persoanele identificate drept responsabile de utilizarea armelor chimice trebuie să fie trase la răspundere pentru aceste acte inacceptabile”, a afirmat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-o declaraţie în numele celor 27 de state membre UE.

Blocul comunitar a impus deja măsuri restrictive la adresa unor demnitari şi oameni de ştiinţă importanţi sirieni pentru rolul lor în punerea la punct şi utilizarea armelor chimice şi ”este gata să aibă în vedere introducerea unor noi măsuri dacă este cazul”, a anunţat Borrell, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

”Utilizarea armelor chimice de oricine – fie că este vorba de un stat, fie de un alt actor – în orice loc, la orice moment şi în orice circumstanţe constituie o încălcare a dreptului internaţional şi poate fi asimilată cu cele mai grave crime internaţionale – crimele de război şi crimele împotriva umanităţii”, a insistat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

El a adăugat că impunitatea pentru aceste ”acte oribile” nu va fi tolerată, subliniind că acum îi revine comunităţii internaţionale să examineze în mod corespunzător raportul şi să adopte măsurile adecvate.

Citește și : Record de cazuri noi de COVID-19 în Rusia, totalul depăşeşte 10.000

În urmă cu doi ani, în aprilie 2017, două avioane şi un elicopter ale forţelor aeriene siriene au lansat bombe conţinând gaz sarin şi clor asupra localităţii Al-Lataminah, din nordul Siriei, ”afectând” o sută de persoane, acuză OIAC.