DISTRIBUIȚI
Middle East Eye

Uniunea Europeană a condamnat luni ofensiva desfăşurată de forţele mareşalului Khalifa Haftar asupra capitalei libiene Tripoli, considerând-o o ameninţare pentru securitatea internaţională, şi a chemat la o încetare imediată a focului în Libia, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Atacul militar al LNA (Armata naţională libiană) asupra Tripoli şi escaladarea (ostilităţilor) care a urmat în interiorul şi în jurul capitalei constituie o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională şi ameninţă şi mai mult stabilitatea Libiei’, au avertizat miniştrii de externe ai statelor UE, într-o declaraţie comună la finalul reuniunii de luni de la Bruxelles.


Citește și : Serie de explozii în estul Afganistanului – Cel puţin trei morţi şi 20 de răniţi

‘UE cheamă toate părţile să pună în aplicare imediat o încetare a focului şi să coopereze cu Naţiunile Unite pentru a asigura o încetare completă şi globală a ostilităţilor’, se spune în declaraţie.

Miniştrii europeni mai avertizează că ‘atacurile nediscriminatorii împotriva unor zone rezidenţiale dens populate pot constitui crime de război, iar cei care încalcă dreptul internaţional umanitar trebuie să dea socoteală’.

Declaraţia comună insistă, totodată, asupra ‘angajamentului de respectare a embargoului privind vânzările de arme’ către Libia.

Însă, pentru a impune respectarea acestui embargou, europenii ar trebui să decidă trimiterea de nave de luptă în Mediterana în cadrul operaţiunii militare Sophia. Mandatul acestei operaţiuni a fost prelungit până la 30 septembrie, dar mijloacele navale au fost retrase, notează AFP.

Citește și : Qatarul distribuie bani pentru familiile defavorizate din Fâşia Gaza