DISTRIBUIȚI
Reuters

Uniunea Europeană trebuie să desemneze un nou director pentru agenţia însărcinată cu dezvoltarea capacităţilor sale militare, dar şeful diplomaţiei europene Josep Borrell întârzie în a propune un nume în lipsa unui consens cu privire la candidaţii în cursă, au declarat vineri pentru AFP mai multe surse apropiate dosarului, scrie agerpres.

Agenţia Europeană de Apărare (EDA) a fost creată în 2004 pentru a ajuta statele membre să îşi adapteze mijloacele militare la noile ameninţări. Doar Danemarca este absentă, deoarece danezii au refuzat în 1992 să participe la politica comună de apărare.


Citește și : Decizia Londrei privind Huawei riscă să afecteze negocierile comerciale cu SUA (Mike Pence)

Ea este prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, acesta fiind asistat de un director general. Respectiva funcţie este vacantă începând cu 1 februarie, iar Josep Borrell trebuie să-i găsească un succesor compatriotului său Jorge Domecq.

Italianca Federica Mogherini i-a transmis lui Borrell la predarea ştafetei în octombrie dosarele a patru candidaţi – un italian, un ceh, un ungur şi un grec. Dar Brexitul a încurcat situaţia şi el a decis să aştepte plecarea efectivă a Regatului Unit la 31 ianuarie pentru a relansa procesul.

Modul de desemnare este ‘destul de bizantin’, a explicat o sursă pentru AFP. Cel ales trebuie să obţină sprijinul a 17 din cele 26 de state membre şi 55% din voturi. Primele consultări informale au arătat un blocaj. Niciunul dintre candidaţi nu şi-a atras majoritatea necesară, a recunoscut o sursă implicată în dosar.

Plecarea Regatului Unit, un important stat membru, ar trebui să faciliteze consensul, întrucât Londra bloca nominalizările, a apreciat aceeaşi sursă. Dar Parisul şi Berlinul au exprimat, de asemenea, rezerve cu privire la unii dintre candidaţi şi nu s-a putut ajunge la un acord, a explicat o altă sursă.

Josep Borrell trebuie să îşi exprime acum preferinţa şi să prezinte o recomandare statelor membre. Iar şeful diplomaţiei europene ia lucrurile încet, căci ‘trebuie privit la echilibrele în cadrul UE şi, ca toate numirile, conducerea EDA este sensibilă din punct de vedere politic’, a explicat un responsabil european.

Citește și : Trump: China ‘acţionează foarte profesionist’ în lupta împotriva noului coronavirus

Agenţia este condusă din februarie de adjunctul lui Jorge Domecq, finlandezul Olli Ruutu.

EDA va fi interfaţa noii Direcţii generale pentru Apărare creată în cadrul Comisiei.

Cu sediul la Bruxelles, agenţia este o creaţie a statelor membre, cu scopul de a le ajuta să-şi îmbunătăţească capacităţile de apărare şi să obţină finanţări de la noul Fond european de apărare gestionat de Comisia Europeană şi a cărui finanţare va fi stabilită atunci când va fi convenit bugetul multianual al UE.