DISTRIBUIȚI
The Economist

Uniunea Europeană a anunţat marţi un ajutor suplimentar de 5 milioane de euro pentru venezueleni, pe fondul eforturilor diplomatice de soluţionare a crizei politice din această ţară sud-americană, transmite dpa, potrivit agerpres.

Venezuela, ţară cu imense rezerve de petrol, traversează o puternică criză economică, marcată de hiperinflaţie şi de penurie de alimente şi medicamente.


Citește și : Comisia Europeană va bloca miercuri fuziunea între activităţile feroviare ale Siemens și Alstom (surse)

Mulţi îl acuză pe preşedintele Nicolas Maduro de conducere defectuoasă, un rol în criză jucându-l şi factori externi precum prăbuşirea preţului petrolului.

În 2018, Comisia Europeană a sprijinit cu 34 milioane de euro eforturile umanitare în Venezuela.

‘Ne intensificăm asistenţa de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili care nu au acces la alimente, medicamente şi servicii de bază, şi au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele’, a arătat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, precizând că UE îi va ajuta, de asemenea, pe venezuelenii care s-au refugiat din ţară.

Peste un milion de venezueleni au părăsit ţara îndreptându-se spre Columbia, în timp ce alţii au căutat adăpost în Peru, Ecuador şi alte state din regiune, în ceea ce Comisia Europeană a numit a fi cel mai mare flux de migraţie înregistrat vreodată în America Latină.

Potrivit executivului comunitar, fondurile europene sunt destinate asistenţei medicale de urgenţă, accesului la apă potabilă, canalizare şi educaţie, protecţie, adăpost şi alimente.

Citește și : Iranul avertizează Israelul că va exista un răspuns „ferm şi adecvat” daca va lansa lovituri aeriene în Siria

Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, un plan de deschidere a unui birou umanitar la Caracas.

Uniunea Europeană în ansamblul său nu l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar, dar a cerut alegeri ‘libere, transparente şi credibile’, înfiinţând un grup de contact în acest scop.