DISTRIBUIȚI
World Today News

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a sancţiona oficiali iranieni ca reacţie la reprimarea protestelor izbucnite la reacţie la moartea unei tinere după ce s-a aflat în detenţie, afirmă ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, potrivit agenţiei Reuters, scrie agerpres

„Acţiuni ale Franţei în cadrul Uniunii Europene în sensul sancţionării celor responsabili de reprimarea protestelor”, a afirmat ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, precizând că Bruxellesul analizează posibilitatea de a impune restricţii de călătorie şi a bloca activele unor oficiali iranieni.


Citește și : Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare în Bulgaria, chiar dacă nu va deveni prim-ministru

Aproximativ 90 de oficiali iranieni sunt vizaţi deja de sancţiuni ale Uniunii Europene, în urma unor decizii aplicate în ultimii ani din cauza încălcării drepturilor omului.

Proteste violente se desfăşoară în Iran de trei săptămâni, ca reacţie la moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce ar fi suferit violenţe în timp ce era deţinută de Poliţia moravurilor, un organism care verifică dacă vestimentaţia este conformă cu regulile islamice stricte din Iran. Autorităţile de la Teheran afirmă că femeia a suferit un atac de cord, fără să fi fost torturată, şi susţin că protestele, izbucnite iniţial în orăşelul kurd Saqez, sunt întreţinute de grupuri disidente şi de alte ţări. Manifestaţiile s-au extins în contextul situaţiei politice şi sociale dificile din Iran.

Citește și : SUA şi Coreea de Sud au executat ‘un exerciţiu cu lovituri de precizie’ după tirul cu rachetă nord-coreean

Potrivit datelor oficiale, bilanţul protestelor violente din Iran este de 41 de morţi, demonstranţi şi agenţi ai forţelor de ordine. Peste 1.200 de manifestanţi au fost arestaţi. O organizaţie locală pentru drepturile omului a raportat moartea a aproximativ 100 de protestatari.