DISTRIBUIȚI
The Economist

Uniunea Europeană a confirmat vineri acordarea unui ajutor de 35 de milioane de euro destinat venezuelenilor, dintre care o mare parte fug din ţara lor aflată în criză, precum şi ţărilor din America Latină care îi primesc pe aceşti exilaţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, anunţase cu o zi înainte, în cursul unei conferinţe de presă în Columbia, că UE pune „35 de milioane de euro la dispoziţia Americii Latine pentru a face faţă” acestei crize migratorii.


Citește și : Sondaj dezastruos pentru Donald Trump: 60% dintre americani nu sunt de acord cu acțiunile lui

Vineri, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat, la finalul unei reuniuni la Viena a miniştrilor de externe, că UE a „adoptat un program de ajutoare umanitare de 35 de milioane de euro pentru a-i susţine pe venezuelenii din ţara lor, dar şi pentru cei adăpostiţi în ţările vecine şi comunităţile gazdă”.

Finanţarea se va concentra asupra activităţilor axate pe „alimentaţie, apă, sănătate şi sprijinirea celor mai vulnerabile persoane”, a adăugat ea.

Economia venezueleană s-a prăbuşit în haos cu începere din 2013, anul instalării la putere a lui Nicolas Maduro.

Pentru a scăpa de sărăcie, hiperinflaţie, falimentul serviciilor publice şi penuria din ţara lor, sute de mii de venezueleni emigrează în ţările vecine ca Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru şi Chile, punând această regiune sub presiune.

Citește și : Brazilia: Candidatura lui Lula da Silva la prezidențiale, invalidată de judecători

Potrivit Naţiunilor Unite, din cele 2,3 milioane de venezueleni care trăiesc în străinătate pentru o populaţie de 30,6 de milioane de persoane, peste 1,6 milioane au plecat din 2015. Aproape 90% dintre ei s-au refugiat în ţările din regiune, mai scrie AFP.