DISTRIBUIȚI

Uniunea Africană (UA) a obţinut 400 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri anti-COVID-19 pentru ţările de pe continentul african, a anunţat joi Centrul de control şi prevenire a bolilor (Africa CDC), relatează AFP, potrivit agerpres.

Astfel, numărul dozelor care urmează să fie disponibile în următorii doi ani pentru ţările africane ajunge la 670 milioane, dintre care cele mai multe nu au mijloace să-şi finanţeze imunizarea propriei populaţii.


Citeşte şi: Bernie Sanders a făcut o avere cu poza de la Capitoliu

„Patru sute de milioane de doze suplimentare de vaccinuri au fost garantate de către Institutul Serum” (din India), a declarat joi directorul acestei agenţii specializate a UA, John Nkengasong, în cursul unei conferinţe de presă.

Institutul Serum din India (Serum Institute of India/SII/) produce cu o mare ritmicitate milioane de doze ale vaccinului anti-COVID-19 Covishield, dezvoltat de AstraZeneca şi de Universitatea Oxford, pentru India şi o mare parte din ţările în curs de dezvoltare.

„Dacă adăugaţi 400 de milioane de doze la 270 milioane de doze, cred că începem să facem un progres remarcabil”, a adăugat Nkengasong.

UA anunţase în 13 ianuarie că a obţinut un prim lot de 270 milioane de vaccinuri, dintre care cel puţin 50 de milioane vor fi disponibile între aprilie şi iunie.

Oficialitatea menţionată a precizat că toate vaccinurile vor fi disponibile „în cursul acestui an şi în anul viitor”, subliniind că vaccinarea populaţiei africane reprezintă un „efort istoric”

Patru ţări africane au început deja să-şi vaccineze populaţiile: Maroc, Egipt, Seychelles şi R.Guineea, a indicat el. La rândul său, Mauritius a anunţat începutul campaniei de vaccinare marţi.

Potrivit estimărilor, continentul va avea nevoie de 1,5 miliarde de vaccinuri pentru a imuniza 60% dintre cei 1,3 miliarde de locuitori, costurile operaţiunii fiind estimate între 5,8 şi 8,2 miliarde de euro.

Citeşte şi: Slovacia a testat pentru covid mai mult de jumătate din populaţie într-o campanie fulger

În cursul summitului economic mondial de la Davos, marţi, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care va părăsi foarte curând preşedinţia prin rotaţie a UA, a criticat ţările bogate care „acaparează” vaccinurile anti-COVID şi a avertizat împotriva oricărui „naţionalism” în strategiile de achiziţionare a preţioaselor doze.

Iniţiativa lansată de UA, numită Avatt (African Vaccine Acquisition Task Team) este distinctă de mecanismul Covax al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al partenerilor privaţi pentru un acces echitabil la vaccinări.

Africa a fost oficial relativ ocolită până în prezent de pandemie: continentul înregistrează 3,4 milioane de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 şi 87.000 de decese, potrivit Africa CDC.