DISTRIBUIȚI
Economy Watch

Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Liderii din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Japonia se confruntă cu o provocare dificilă, potrivit  mediafax.

Anumiţi membri ai G7 s-au întrebat dacă nu ar fi mai bine ca războiul din Ucraina să se încheie. Un sondaj de opinie recent realizat sugerează că unii alegători din Franţa, Germania şi Italia pun rezolvarea crizei costului vieţii înaintea pedepsirii Rusiei. Alţii susţin necesitatea de a salva relaţia cu Rusia pe viitor.


Citește și : Medvedev aruncă mărul otrăvit spre România: Politicienii români ‘fac dansuri politice în jurul Moldovei’

Ţări precum Marea Britanie, Polonia şi cele trei state baltice au rezistat acestor argumente. Astfel că orice acord de pace cu Moscova care nu respectă condiţiile Ucrainei ar duce la o nouă agresiune a Rusiei în viitor.

Liderii G7 sunt aşteptaţi să încerce să folosească summitul pentru a lămuri direcţia în care se îndreaptă politicile comune adoptate în privinţa războiului şi a celor două state beligerante.

Pe de o parte, lumea occidentală trebuie să dea dovadă de hotărâre pentru a putea susţine în continuare Ucraina, iar pe de altă parte, trebuie să demonstreze că sunt pregătiţi să repare şocurile economice globale pe care unii dau vina din cauza războiului.

Un înalt oficial american a descris dilema astfel: „Cum maximizăm durerea asupra regimului lui Putin? Cum minimizăm efectele inverse către restul lumii?”

Citește și : Forțele rusești au ocupat în totalitate orașul Severodonețk (primar)

 

Creşterea preţului combustibilului şi alimentelor provoacă foamete şi nelinişte în întreaga lume. Astfel, unele ţări arată cu degetul spre Occident pentru noua situaţie creată.